„Pčelica“ na novoj adresi

U Brusu otvoren objekat dnevnog centra za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

 

 

U Brusu otvoren objekat dnevnog centra za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Jasmina Jovanović (21) je u ponedeljak jedva pristigla iz rodne Razbojne do zavejanog Brusa, ali kaže kako ništa nije moglo da je spreči da prisustvuje otvaranju novih prostorija Dnevnog centra za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Jer, ona je jedan od mnogih korisnika ove ustanove koja je – zahvaljujući volonterima iz društva MNRO „Pčelica“ – još pre 10 godina otvorila prvi dnevni boravak u ovom potkopaoničkom mestu.

– Ovde sam naučila da šijem i krojim. Redovno dolazim, mada ponekad radim i od kuće – kaže Jasmina, dok četiri godine stariji Miroslav Kozić iz Ribara naglašava da je u Dnevnom centru naučio matematiku.

I on je oduševljen novom zgradom, jer je, zajedno sa još pedesetak članova pomenutog društva, radnim danima svako prepodne provodio u staroj kuhinji bruske osnovne škole.

Dvospratna zgrada u kojoj su članovi „Pčelice“ dobili nov smeštaj prostire se na 400 kvadratnih metara. Zahvaljujući EU i Vladi Švajcarske, koji su preko razvojnog programa „Evropski progres“ uložili 94.500 evra, te pomoći opštine u Brusu od 14.500 evra i donatorima, Dnevni centar je završen krajem prošle godine i sada traje njegovo opremanje.

– Ovde ćemo imati i odgovarajući prilaz za naše članove sa invaliditetom, a objekat će moći da primi najviše 30 korisnika – kaže predsednik „Pčelice“ Danica Džodić, dok prvi čovek lokalne samouprave Milutin Jeličić najavljuje i finansiranje angažovanja personalnih asistenata.

Aktivnosti

Društvo MNRO „Pčelica“ ima više od stotinu članova, a jedina zaposlena je sekretar Tatjana Đokić Milenković. Pored poseta korisnika na terenu, organizacije putovanja i kampova, te proslava i tribina – sve u cilju osposobljavanja za samostalan život – svakodnevno ih dovoze u Dnevni centar i razvoze kućama.

Objavljeno: 27. 02. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović