Временске непогоде додатна баријера особама с инвалидитетом

При кретању проблем стварају узвишене банкине, али и плоче на трговима које су, услед снега и кише клизаве, или пак нису ни добро постављене па се клацкају.

 

 

Нови Сад – Временске неприлике које су задесиле наш град претходних дана – температура у минусу и обилнији снег – отежавају кретање свих суграђана, а нарочито оних који имају неку врсту инвалидитета. Чини се да су, међу њима, највише погођени они који се крећу уз помоћ белог штапа или инвалидских колица.

„Тешко је и особама које немају хендикеп да се крећу по оваквом времену, онда можете да претпоставите како је нама – каже председник Градске организације слепих и слабовидих Горан Вуковић. – Улице се чисте током ових дана, али тактилне стазе у овом тренутку нису у употреби. Мада, на многим местима и иначе не могу да се употребљавају и кад су редовни услови. Када идемо с белим штапом, морамо да ослушкујемо куцкање, празнине, а када то морате да радите кроз снег, веома је проблематично.“

Осим тактилних стаза, проблем стварају и узвишене банкине, али и плоче на трговима које су, услед снега и кише клизаве, или пак нису ни добро постављене па се клацкају и додатно отежавају кретање.

“ Више од половине наших чланова се креће уз помоћ инвалидских колица или неког другог помагала – објашњава председница Удружења за дечју и церебралну парализу Јужнобачког округа „Сунце” дипл. правница Јелена Радовић. – Снег јесте препрека за нас који смо у колицима, небитно да ли неко иде с нама или кад су у питању моторна колица. Морам да кажем да је за мене уживање када пада слабији снег или киша јер ми ништа није страшно и немогуће уколико то нешто желим.“

При кретању проблем стварају узвишене банкине, али и плоче на трговима које су, услед снега и кише клизаве, или пак нису ни добро постављене па се клацкају.

Упркос жељама и потребама, овакво време приморава многе особе с инвалидитетом да ограниче своје кретање, али им то није препрека за другачије видове уживања, попут читања књиге, дружења преко друштвених мрежа и слично, прича Јелна Радовић. Премда, како каже, и кад је лепо време, не примећује много ОСИ на улицама Новог Сада.

„Градски превоз, разне апотеке, банке, бутици, продавнице, кафићи, школе, поједине јавне институције… нису прилагођене особама с инвалидитетом – подсећа председница „Сунца” Радовић. – Ако мене питате, највећа препрека је она коју има већина људи, а то су предрасуде и стереотипи о активном животу особа са неким хендикепом, као и непоштовање основних права. Треба да будемо видљивији на улицама и да више указујемо на баријере, без обзира на временске услове и на дискриминацију.“

Л. Радловачки

Objaavljeno: 28. 02. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L- Radlovački