Naknada za lične pratioce 10.000 dinara

Na inicijativu Mreže organizacija za pružanje podrške osobama sa invaliditetom…

 

 

Subotica – Na inicijativu Mreže organizacija za pružanje  podrške osobama sa invaliditetom, personalni asistenti i lični pratioci u Subotici ubuduće će umesto 8.000 dinara biti plaćeni  mesečno 10.000 dinara.

Mnogi gradovi nemaju ovu podršku, a samo u Beogradu i Ivanjici su lični pratioci licencirani.

Pratioce u Subotici ima devet odraslih lica i 49 dece, a grad ih finansira šest godina. Sredstva su se povećala i za ovu godinu su 5,5 miliona dinara, ali to još nije dovoljno da bi deca imala profesionalnu pomoć pošto ovu uslugu rade priučena lica.

Suzana Skenderović, iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom i majka autističnog dečaka, kaže da je povećanje značajno jer ukazuje da se ide ka pobošanju usluge.

– Naknada nije velika, ali je povećanje značajno. Naši pratioci su uglavnom počeli kao volonteri, nijedan nema licencu. Postupak licenciranja bi bio skup, jer se asistenti tada plaćaju na sat, ali roditelji dece sa smetnjama u razvoju znaju koliko je to važno. U mom slučaju pratilac dolazi po sina i sa njim je u školi. Za novac koji dobija zaista ne mogu da očekujem više – kaže Suzana Skenderović.

U udruženjima smatraju da se servisi usluga izuzetno važni. Osim licenciranim pratiocima, Subotičani koji imaju autističnu decu i decu sa ssmetnjama se nadaju da će dobiti i pomoć u kući.

Objavljeno: 30. 01. 20018.

Izvor: BLIC – Društvo

Autor: B. V.

O tome i na:

– Povećana naknada ličnim pratiocima i personalnim asistentima – www.subotica.com