Novi Sad: Stranci uposlili 6.500 ljudi

… Posvećena je pažnja i osobama sa invaliditetom….

Sajam zapošljavanja u organizaciji NSZ - Foto D. Dozet

 

 

Zahvaljujući investicijama nezaposlenost u Novom Sadu smanjena čak za petinu. Na birou za zapošljavanje posao trenutno čekaju još 16.774 radnika.

Zaključno sa decembrom prošle godine nezaposlenost u Novom Sadu smanjena je za 22 procenta, odnosno za oko 5.000 ljudi, te se trenutno na evidenciji novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano 16.774 nezaposlenih.

– Grad Novi Sad je lider u Srbiji po novcu izdvojenom za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta – ističe direktorka filijale Novi Sad Tatjana Vidović.

Ona dodaje da su takvi rezultati postignuti zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i povećanom obimu stranih investicija i dobro planiranim merama zapošljavanja.

Prema podacima Vidovićeve, Filijala Novi Sad je nastavila uspešnu saradnju s poslodavcima, posredujući da oni dođu do potrebnih radnika. Strani investitori poput „Lira“ i „Aptiva“ (nekadašnji „Delfaj“) bitno su uticali na smanjenje nezaposlenosti u ovom gradu, uposlivši do sada oko 6.500 ljudi, a tokom protekle godine svoj trend zapošljavanja proširili su na ceo Južnobački okrug.

Tokom 2017. godine novosadska filijala se uključila i u zapošljavanje radnika koji teže dolaze do posla. Reč je o mladim ljudima do 30 i starijima od 50 godina, tehnološkim viškovima, radno sposobnim korisnicima novčane socijalne pomoći, ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, mladima bez roditeljskog staranja, deci palih boraca i samohranim roditeljima.

– Posvećena je pažnja i osobama sa invaliditetom. U početku je filijala raspolagala sa 2,8 miliona dinara, zatim je dodatno bilo obezbeđeno 550 miliona za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Grad Novi Sad za tu namenu opredelio budžet od 136 miliona dinara – kaže Vidovićeva.

Više od 2.000 ljudi je pohađalo obuke koje su bile organizovane u Edukativnom centru u skladu sa potrebama tržišta rada.

Traže se programeri
Po rečima Dušana Marjanovića, načelnika Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere, među visokoobrazovanima na evidencije za nezaposlene najviše ima poljoprivrednih inženjera, turizmologa, psihologa i profesora srpskog jezika, dok su u deficitu informatičari i programeri.

Objavljeno: 20. 01. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Simić