Заживео нови вид социјалне заштите младих с инвалидитетом

Дневни боравак за младе са инвалидитетом у Ковачици наставља са трајним радом…

 

 

Ковачица: Дневни боравак за младе са инвалидитетом у Ковачици наставља са трајним радом и после завршетка дворогодишњег пројекта чија вредност је износила 173.321 евра од чега је из средстава Европске уније обезбеђено 90 одсто, а остало из општинске касе Ковачице.

На завршној конференцији у ковачичком центру „Релакс“ представљена је реализација пројекта, захвалнице су уручене учесницима који су допринели његовој реализацији, а потписани су уговори између Општине Ковачица, Дома здравља и Центра за социјални рад општине Ковачица о трајном финансирању ове услуге социјалне заштите.

Отварање Дневног боравка за младе са инвалидитетом у Ковачици има за циљ увођење и пружање нове услуге социјалне заштите, којим се омогућава већа самосталност, развој и одржавање социјалних и физичких функција корисника, како би они своје потребе задовољавали у средини у којој живе у свом природном окружењу.

Пројекат побољашнај услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом у Ковачици реализован је у оквиру програма „Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз увођење разноврнсих услуга у заједници“ који спроводи Делегација Европске уније у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Реализација пројекта започела је у децембру 2015. године и прва фаза је обухватила реновирање и адаптацију објекта некадашњег „Звонаревог дома”, такође и едукацију запослених, па је Дневни боравак за младе са инвалидитетом отворен у фебруару ове године, где сада редовно долази десет корисника. Директорка Центра за социјални рад општине Ковачица Душанка Петрак наглашава да дневни боравак наставља са радом, с обзиром на то да се ковачичка општина приликом аплицирања за средства ЕУ на то и обавезала.

– Пуно тога је постигнуто у оквиру овог пројекта, а мислим да највећи бенефит од тога имају корисници дневног боравка. Они имају где да дођу, имају где да усавршавају своје способности и своје капацитете подигну на један ниво да могу да функционишу у својој средини. То је значајна подршка и њиховим породицама, јер су њихова деца од понедељка до петка на сигурном месту где им се пружа пуна пажња и брига, где ће се они осећати срећно и задовољно. Овом подршком наша локална заједница указује да је одговорно друштво и да води рачуна о најугроженијим групама грађана у нашој општини – каже директорка Петрак.

М. Митровић

Objavljeno: 27. 12. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović