Za bolji položaj slepih i slabovidih osoba

Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina čini mnogo za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, uključujući i osobe koje su slepe ili slabovide…

 

 

Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina čini mnogo za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, uključujući i osobe koje su slepe ili slabovide, rekla je podsekretarka gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović na godišnjoj svečanosti Saveza slepih Srbije, održanoj u centralnom Domu vojske.

–Grad Beograd je prvi put u svojoj istoriji uspostavio Savet za unapređenje osoba sa invaliditetom, koji razvojem podgrupa pokušava da odgovori na njihove potrebe, konkretno i potrebe slepih i slabovidih osoba i time unapredi njihov kvalitet života – ukazala je Ivanović.

Ona je dodala da samo sistemskim, organizovanim i zajedničkim naporima može da se pomogne da slepe i slavobide osobe nađu odgovarajuće mesto u društvu i budu ravnopravni građani grada Beograda.

–Beograd se, takođe intezivno bavi uklanjanjem prostornih prepreka za ovu populaciju kao što je uređenje trotoara ili postavljanje zvučne saobraćajne signalizacije. Takođe se intezivno podržavaju organizacije civilnog društva, uljučujući i organizacije koje se bave položajem slepih i slabovidih osoba – istakla je resorna podsekretarka, koja je u ime Grada Beograda primila zahvalnicu Saveza slepih Srbije za uspešnu saradnju.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i rukovodilac Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević naglasila je da u ovoj godini urađeno dosta u saradnji sa Savezom slepih Srbije i najavila njen nastavak na strateškim projektima i u 2018.
Događaju je prisustvovala Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, kao i predstavnici Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture u Vladi Republike Srbije.

Tradicionalna manifestacija koja se održava na kraju poslovne godine, Savez slepih Srbije uručuje zahvalnice saradnicima i dodeljuje prizmanja „Filip Višnjić” najuspešnijim članovima tog saveza.

Objavljeno: 27. 12. 2017.

Izvor: www.studiob.rs

Izvor: Beoinfo