Slabovidi očekuju pomoć predsednika Vučića

Pomoć države osobama sa invaliditetom mora da bude konstantna, poručila načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić.

Саветовање у Крагујевцу (Фото Б. Карталовић)

 

 

Kragujevac – Saradnja sa državom je prioritet, rečeno je juče u Kragujevcu na otvaranju dvodnevnog savetovanja predstavnika organizacija koje okupljaju slepe i slabovide osobe u Srbiji. Predsednik kragujevačke podružnice Saveza slepih i slabovidih Srbije Milan Stošić poručio je da je za ovu organizaciju od presudnog značaja saradnja sa državom i podvukao da od predsednika Aleksandra Vučića, sa kojim su se nedavno sreli, očekuju razumevanje i podršku. Prema Stošićevim rečima, Savez slepih i slabovidih Srbije je dominantna organizacija u korpusu udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom u našoj zemlji.

– Predsednik Vučić je promenio mnogo toga u Srbiji, pa očekujemo da i nama pomogne. Nije sve dobro i savršeno, ali nama, slepima i slabovidima Srbije, psihološki je lakše posle nedavnog sastanka sa predsednikom države – naveo je Stošić.

Na savetovanje koje se održava u hotelu „Kragujevac” pristigli su predstavnici 43 od ukupno 46 mesnih podružnica Saveza slepih i slabovidih Srbije. Među učesnicima ovog tradicionalnog skupa su i vojvođanska udruženja slepih i slabovidih, a gost savetovanja je Goran Macanović, predsednik crnogorskog udruženja.

Skup je otvorila Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća Kragujevca za socijalnu politiku, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, napomenuvši da je jedan od ključnih problema u zemlji, kada je reč o osobama sa invaliditetom, neravnomerna finansijska podrška koja se daje udruženjima. Prema njenim rečima, Kragujevac godišnje izdvaja više od milion dinara za projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom, dok neka druga mesta izdvajaju svega 100.000 ili 200.000 dinara za ove potrebe.

– Kragujevac prednjači u prepoznavanju potreba osoba sa invaliditetom i njihovoj zaštiti. O tome svedoče brojni projekti koje finansira ovdašnja lokalna uprava, od asistenta u porodici i pomoći obolelima od autizma, preko izgradnje sportskog centra „Iskra”, do pripremanja kulturnih programa koji su dostupni osobama sa invaliditetom. Kragujevac može da bude primer drugim opštinama i gradovima kako da se brinu o svim osobama sa invaliditetom, ne samo o slepima i slabovidima – rekla je većnica Damnjanović.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i, na ovom tradicionalnom skupu, izaslanica Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, naglasila je da je država ove godine, do sada, izdvojila gotovo 18 miliona dinara za pomoć slepima i slabovidima u Srbiji. Pomoć osobama sa invaliditetom mora da bude konstantna, poručila je načelnica Stošić, navodeći da u Šumadiji ima oko 500 slepih i slabovidih osoba.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Autor: Brane Kartalović