Фекетићка Изида брине о особама са сметњама у развоју

Председница Друштва за заштиту мајки и деце „Изида“ из Фекетића и сама родитељ, Јулијана Пап за 15 година колико ради са особама с инвалидитетом и сметњама у развоју…

Фото: Чланови Изиде на куглању (Ј.Ивановић)

 

 

Фекетић: Председница Друштва за заштиту мајки и деце „Изида“ из Фекетића и сама родитељ, Јулијана Пап за 15 година колико ради са особама с инвалидитетом и сметњама у развоју, прешла је дуг пут од покушаја да помогне својој Валентини до праве институције у општини Мали Иђош.

За „Дневник“ Јулијана Пап каже да „Изида” сада ради са десет корисника о којима брину наставница Станислава Мировић, психолог Жужана Чабеј, терапеут Карољ Кориж и волонтери.

Анта, Мики, Викторија, Валентина, Маја само су неки од корисника овог дневног боравка, чије су просторије опремљене донацијом Холанђана. Друштво о деци са сметњама у развоју брине до 15. године живота, али они након тога остају код куће, зато су врата „Изиде” отворена за све узрасте.

„Приступили смо програму ресорног министарства за социјална питања, да немамо старосну границу. До сада смо радили све волонтерски и бесплатно и имали смо редовних до 40 корисника, али морали смо да укључимо у програм и стручне сараднике и партиципацију, и сада законски можемо да бринемо о 17 особа“, каже Јулијана Пап и додаје да дневни боравак пуно значи, јер је живот старатеља ограничен, а деца се морају оспособити за живот.

Управо из тог разлога, овде се уче разни занати, од шивења, ткања, школских часова, музике, свакодневних вежби, уз разговор са психологом, па су ови људи пуни знања и разних вештина. Министарство им је поклонило и пластеник прилагођен особама са посебним потребама у којем се гаји разноврсно зачинско биље, које касније на разним манифестацијама „Изида“ излаже и које се може купити, као и разне капе, торбе, глинене посуде, јер деца уче и вајарство и грнчарство.

Викторија каже да највише воли да везе и у томе је заиста одлична, Валентина осим куглања и терапијског јахања које корисници дневног боравка похађају једном недељно, каже да воли да пеца, али и тка. Анта је одличан у низању перли и прављењу огрлица, али и као хиперактиван најбољи у куглању, док Мика одлично свира усну хармонику, а Маја клавир и рецитује песме. Свако има неки занат у рукаву, као и хоби којим може да се похвали.

„Кажемо особе са посебним потребама, али потребе су свима једнаке, да се укључе у културу, спорт, укратко у друштво“, каже Јулијана и додаје да се свест у Малом Иђошу доста променила откад постоји „Изида” и да су сада део свих локалних манифестација, па и шире.

Према њеним речима, радом у дневном боравку постиже се много, а ове године су први пут од Општине Мали Иђош добили из буџета плате за троје запослених.

Наставница Станислава Мировић каже да дневне активности почињу од 9 сати а зависе од годишњег доба, жеља и потреба корисника.

„Пре ручка који је око поднева обавезне су физичке и усмерене активности. Углавном је рад базиран по мањим групама – каже Станислава и додаје да су куглање и јахање прихваћени са радошћу, али да су корисници отворени за све активности које им се нуде, јер су иначе маргинализовани. Њима се осим дневног боравка, ништа друго не нуди, када је реч о укључивању у ширу друштвену заједницу. Тако да је свака иницијатива и активност, добродошла. Станислава је са децом тек месец и по дана и каже да је атмосфера када уђе у просторију јако позитивна.

„Ништа им није тешко, за све се можемо договорити, свако прихвата другог онаквог какав је и прискаче у помоћ“, напомиње Станислава.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Мали Иђош.Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Maša Stakić