Za život bez prepreka OSI

Udruženja za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, kao izdavač portala Podunavlje.info, obaveštava javnost o početku realizacije projekta „Za život bez prepreka OSI“…

 

 

Udruženja za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, kao izdavač portala Podunavlje.info, obaveštava javnost o početku realizacije projekta „Za život bez prepreka OSI“, koji se bavi problemima s kojima se u Smederevu suočava nemala zajednica od oko deset i po hiljada osoba sa invaliditetom, ali i načinima za njihovo prevazilaženje.

SaopštenjeZa život bez prepreka

Smederevo, 14. oktobar 2017 – U cilju unapređenja života osoba sa invaliditetom, Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, do kraja godine realizuje projekat „Život bez prepreka OSI“ i na svom portalu (www.podunavlje.info) prenosi probleme na koje u svakodnevnom životu nailaze osobe sa invaliditetom i moguće načine njihovog prevazilaženja.

U Smederevu, kao i u čitavoj zemlji, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim barijerama, fizičkim, ali i preprekama koje, najčešće iz neznanja i neinformisanosti, nameće društvo.

Nedavno je prilično jednostavno rešen veliki problem prilaza sedištu Komisije za tuđu negu i pomoć i procenat telesnog oštećenja, koja se nalazila na trećem spratu Doma zdravlja, što je onemogućavalo fizički pristup OSI instituciji koja po definiciji o njima treba da brine. Komisija je premeštena u prizemlje zgrade, što je omogućilo dostupnost osobama sa invaliditetom.

Daliborka Mitrović je od 2009. godine član Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima u Smederevu.

„Noge ne mogu da savijem i teško se penjem kad nema rukohvata, oslanjam se ramenom, a pridržava me majka. Kad idem na Komisiju u Fond za zdravstveno osiguranje, ne mogu da se popnem. Poseban je problem kod visokih stepenica, ili kad ulazim u autobus, ne mogu bez pomoći majke.“

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (2011), u Smederevu živi 10.185 osoba sa invaliditetom, što procentualno iznosi 9,41 posto ukupnog broja stanovnika našeg grada, što je više od republičkog proseka koji je 8 odsto. Imajući u vidu da uglavnom žive u porodičnim domaćinstvima, procenat stanovništva koji je suočen sa invalidnošću je znatno veći.

Na teritoriji grada Smedereva deluje sedamnaest organizacija osoba sa invaliditetom koje se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva, a pored njih tu su i četiri sportske organizacije. Procenjuje se da je samo 40 odsto osoba sa invaliditetom učlanjeno u neku od organizacija.

Projekat “Za život bez prepreka OSI” je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Dejan <dejan@podunavlje.info>
E-mail: redakcija@podunavlje.info, tel: 0640295751 – Dejan Đorić, zastupnik
Redakcija portala podunavlje.info