„Pokreni promenu“

Bosifest od 10. do 12. oktobra u SC

 

Bosifest od 10. do 12. oktobra u SC

Beograd – Po sloganom „Pokreni promenu“, od 10. do 12. oktobra u Sava centru biće organizovan Bosifest Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom.

Konferencija „Pokreni promenu“, koja će se održati tokom sva tri festivalska dana u prepodnevnim časovima (od 11 do 16 sati) pre projekcija filmova iz „Bosifesta“ ima misiju da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani.

Ovogodišnji žiri radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma na Paliću i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica i dodeljivati nagrade: gran pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Publika će imati prilike da pogleda 18 dokumentarnih filmova, od kojih će deset biti prikazano u takmičarskom, a osam u revijalnom delu programa.

Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme: „Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom“, „Uticaj medija – filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom“, „Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju“ i „Kultura, tolerancija, različitost“ a cilj je bolja integracija osoba sa invaliditetom u društvo.

„Bosifest“ je jedinstven filmski festival u našolj zemlji, ali i u svetskim okvirima, čiji je kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra, a prijavljeno je čak 90 filmova iz svih delova sveta: Kanada, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije i drugih zemalja.

Izvor: DANAS – Beograd

Autor: U. Miletić

O tome i na:

Stručni skup – konferencija „BOSIFEST 2017 – POKRENI PROMENU“ – www.bosifest.rs

– ОСМИ БЕОГРАДСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ – www.savacentar.net

– Objavljen program 8. Bosifesta – www.filmske-radosti.com