Potvrde umesto invalidnine

Ima li kraja mukama sada već bivših radnika nekadašnje fabrike „Zastava automobili“ u Kragujevcu.

Dragoslav Ristović Foto M. Luković

 

Kragujevac – Ima li kraja mukama sada već bivših radnika nekadašnje fabrike „Zastava automobili“ u Kragujevcu. Svi nadležni kojima su se obraćali tvrde da su u pravu, ali novca niotkuda nema

Invalidi rada koji su nekada bili zaposleni u fabrici „Zastava automobili“ već godinama od raznih institucija pokušavaju da dobiju naknade koje im pripadaju po sporazumu koji su potpisali sa fabrikom, a na osnovu subvencija obećanih još pre desetak godina… Tu rentu je, tvrde, trebalo da primaju do sticanja jednog od uslova za odlazak u penziju, ali isplata kasni duže od tri godine.

U međuvremenu su se žalili Ministarstvu privrede, Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, inspekcijama, zaštitniku građana… podneli su i tužbu, ali – iako ih svi uveravaju u to da su u pravu – primanja nema, niti imaju od čega da žive do još daleke penzije.

Jedan od ovih nevoljnika je i Dragoslav Ristović koji je, još 2007, sa fabrikom potpisao sporazum i novac dobijao sve do decembra 2013, a onda su mu rekli da novca više nema.

– Kasnije su mi dali i potvrdu o iznosu koji mi duguju, odnosno priznali su da nije isplaćena naknada za period od polovine decembra 2013, do maja 2016, u iznosu od 586.989 dinara – veli Ritović i priznaje da nekako preživljava samo zahvaljujući penziji svoje majke koja ima 85 godina.

U još težim problemima je njegov kolega Radoslav Radovanović…

– Živim kao podstanar, supruga radi, ali ima malu platu, pa kad namirimo stanarinu i osnovne troškove malo šta ostane. A imam 59 godina i penzija je još daleko – očajan je Radovanović.

Podsetimo, „Zastava automobili“ su u stečaju, a ista sudbina je nedavno zadesila i „krovnu“ firmu „Zastava vozila“, pa invalidi rada gube nadu da će im ikada biti isplaćen novac za koji su zakinuti. Istina, rečeno im je da imaju pravo na namirenje iz stečajne mase, ali su svesni da su dugovi ogromni, te da na red najverovatnije nikada neće ni doći…

Dinkićev protokol

Nekadašnji radnici firme „Zastava automobili“ se pozivaju i na Protkol koji je 2008. sa čelnicima njihovog sindikata potpisao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Tim aktom je, podsećaju, obećana zaštita invalida, odnosno predviđeno je njihovo angažovanje u zaštitnim radionicama čija će se aktivnost finansirati iz državnog budžeta.

Nažalost, egzistencija im nije obezbeđena ni na taj način…

Objavljeno: 05. 06. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor:M. Luković