Poziv na druženje i upoznavanje sa talentima dece iz specijalnih škola

Školske priredbe su prilike kada se roditelji ponose svojom decom koja recituju, pevaju ili glume. Ali roditelji dece koja učestvuju na priredbi „Smotra voljenom gradu“ posebno su ponosni.

 

Školske priredbe su prilike kada se roditelji ponose svojom decom koja recituju, pevaju ili glume. Ali roditelji dece koja učestvuju na priredbi „Smotra voljenom gradu“ posebno su ponosni.

Beograd – Školske priredbe su prilike kada se roditelji ponose svojom decom koja recituju, pevaju ili glume. Ali roditelji dece koja učestvuju na priredbi „Smotra voljenom gradu“ posebno su ponosni. Na njoj nastupaju đaci svih specijalnih škola u Beogradu. Ove godine prvi put su im se priključili i predškolci. Smotra se održava gotovo pola veka, ali o njoj malo znamo.

Filip nastupe ne broji. Svaki mu je važan. Kao i pobede koje redovno beleži. Scena mu prija, a dugačak je spisak njegovih talenata i želja.

„Volim da nastupam, ali najviše volim knjige i kasete i tako“, kaže Filip Raković koji ide u šesti razred.

Na sceni pozorišta „Duško Radović“ više od 120 devojčica i dečaka iz osnovnih i srednjih škola pokazali su šta su sve vežbali poslednjih nekoliko meseci.

Probe, kažu, ponekad mogu da budu naporne.

„Vežbamo ulazak, izlazak na scenu, poklanjanje, tekst, recitacija. Najlepše mi je kada smo svi zajedno na sceni“, kaže Slađana Petrović iz škole „Sveti Sava“ u Umci.

A neretko kada završe, svi zajedno nastave dalje.

„Igramo se, ponekad odemo na ljuljašku“, kaže Katarina Milovanović.

Skoro pola veka jednom godišnje deca iz svih specijalnih osnovnih i srednjih škola u Beogradu nastupaju zajedno na jednoj sceni.

„Da pokažemo šta sve to oni umeju, šta sve to oni mogu, a zaista mogu mnogo toga, od vokalno insturmentalnih nastupa, preko pantomime, ritmike, folklora, dramskih nastupa, što je istovremeno cilj da pokažemo njihove sposobnosti, kapacitete, njihove talente i veštine“, kaže Brankica Mladenović iz Udruženja defektologa.

Uz srednjoškolce i osnovce prvi put na sceni bili su i predškolci. Pripreme za nastup u junu počele su još u decembru.

„Oni su srećni dok vežbaju, nemaju oni neku predstavu da su na sceni, jednostavno se igraju i uživaju“, kaže Lucija Smiljanić iz vrtića „Venčić“.

Da njihova sreća buda još veća, nedostaje malo – snažniji aplauz iz publike. A to nije nedostižno.

„Svake godine pozivamo decu iz redovnog sistema, pozivamo naše sugrađane, ali jako smo malo medijski propraćeni i jako malo se čuje za nas. Mi bismo voleli da dođete da vidite kako se mi ovde zabavljamo, družimo, kako nam je lepo i kako se radujemo jedni drugima“, kaže Brankica Mladenović.

Prilika je sledeće godine u ovo vreme. Obećavaju – daće najbolje od sebe.

Pripremila Ana Šuvalija Pešić

Objavljeno: 05. 06. 2017.

Izvor: www.rts.rs