„Šampioni svaki dan“ za veću pristupačnost u sportu

Paraolimpijski komitet Srbije i Apatinska pivara predstavili su javnosti platformu i sajt www.sampionisvakidan.rs namenjen osobama sa invaliditetom, ali i svim građanima koji su zainteresovani da se aktivno uključe u projekat koji ima za cilj da se osobama sa invaliditetom omoguće bolji uslovi za bavljenje sportom i veća dostupnost sportskim objektima.

Foto: POKS / Promo Draženko Mitrović

 

Paraolimpijski komitet Srbije i Apatinska pivara predstavili su javnosti platformu i sajt www.sampionisvakidan.rs namenjen osobama sa invaliditetom, ali i svim građanima koji su zainteresovani da se aktivno uključe u projekat koji ima za cilj da se osobama sa invaliditetom omoguće bolji uslovi za bavljenje sportom i veća dostupnost sportskim objektima. Ovaj sajt je svojevrsna baza znanja i sadrži sve važne informacije i pravilnike o sportu za osobe sa invaliditetom kao i mapu pristupačnosti sportskih terena i objekata u celoj Srbiji.

„Ovo je za naše uslove inovativan pristup osnaživanju osoba sa invaliditetom. Postavili smo na internet kompletna uputstva za organizovano bavljenje sportom, o tome kakva su prava i obaveze sportskih organizacija, lokalnih samouprava i državnih organa, mapu pristupačnih sportskih objekata, a pripremili smo i konkurs kojim ćemo izabrati tri najbolja projekta za povećanje dostupnosti i pristupačnosti sportskih aktivnosti u lokalnim samoupravama koje će finansirati Apatinska pivara“, rekao je Zoran Mićović, predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Pored informacija na sajtu, cilj ove platforme je da se osobe sa invaliditetom dodatno motivišu kako bi se što veći broj uključio u sportske aktivnosti tako da će se ovakvi inspiracijski događaji održati u Smederevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Beogradu.

„Kao partner Paraolimpijskog komiteta Srbije nismo želeli da se naša podrška zaustavi samo na promociji Paraolimpijskih igara u Riju. Želja svih nas bila je da našeg „jednorogog jelena“ izgradimo platformu koja će informisati, okupiti i motivisati osobe sa invaliditetom širom Srbije da krenu da se bave sportom. Želimo da okupimo ljude, otvorimo sva pitanja koja su od važnosti kada je reč o sportu osoba sa invaliditetom i oslušnemo šta je to što najviše nedostaje lokalnim zajednicama“, kaže Zoran Golub, marketing direktor u Apatinskoj pivari.

Pored predstavnika POKS-a i Apatinske pivare, događaju su prisustvovali Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta i Draženko Mitrović, paraolimpijac i šampion u bacanju diska koju su podržali ovu inicijativu.

Važan deo platforme predstavlja i mogućnost direktnog učestvovanja na otvorenom takmičenju na koji već sada mogu da se prijave sportska udruženja, udruženja građana i sve institucije ili organizacije koje se aktivno bave sportom ili žele da doprinesu povećanju pristupačnosti u sportu. Tri najbolje inicijative iz cele Srbije će dobiti i sredstva za realizaciju u vrednosti od 4 000 evra.

Organizacije koji imaju ideju kako da sport bude dostupniji osobama s invaliditetom u njihovom gradu, svoje projekte mogu na jednostavan način da prijave putem sajta www.sampionisvakidan.rs.

Projekat „Šampioni svaki dan“ je deo saradnje između Paraolimpijskog komiteta Srbije i Apatinske pivare koji su krajem prošle godine, potpisali su ugovor u okviru koje Jelen pivo aktivno pruža podršku Paraolimpijskom komitetu Srbije sve do sledećih Paraolimpijskih igara u Japanu 2020.

Objavljeno: 08. 06. 2017.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: B. O.