Nova pomoć za meštane niških sela

Niš – Narednog meseca kreće nova akcija Organizacije Crveni krst, koja predviđa podelu pomoći osobama sa invaliditetom na seoskom području koji nemaju prava na pomoć ili materijalno obezbeđenje, potvrdila je Mirjana Gocić iz ove organizacije.

Foto: Crveni krst, Facebook

 

Niš – Narednog meseca kreće nova akcija Organizacije Crveni krst, koja predviđa podelu pomoći osobama sa invaliditetom na seoskom području koji nemaju prava na pomoć ili materijalno obezbeđenje, potvrdila je Mirjana Gocić iz ove organizacije.

“Na mesečnom nivou imaćemo 500 paketa za sve osobe sa invaliditetom na seoskom području koji nisu korisnici narodne kuhinje i spadaju u staračka i samačka domaćinstva. U toku ovog meseca imamo posla oko toga da se pripreme vozila i magacini a onda juna kreće podela”, kaže Gocić.

To su paketi hrane i higijene, koji su namenjeni onima koji zbog zakonske regulative ne dobijaju ništa od socijalne pomoći, jer imaju na svoje ime nešto zemlje što se ne uklapa u zakonski okvir, dodaje Gocić.

Uveliko traje nedelja Crvenog krsta uz ovogodišnji moto Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je „Svuda za svakoga – da li ste znali?“.

Crveni krst Niš neprestano pomaže socijalno ugrožene. Tokom 2016. godine (od januara do 30. novembra) skuvano je 172.840 obroka za korisnike narodne kuhinje, a distribuirano 167.350. Kada je reč o Projektu viškova hrane, od 16.marta do 30. novembra obezbeđeno je 5.956 obroka.

Najugroženijim Nišlijama je 2016. godine ukupno podeljeno više do 760 paketa sa 166.930 kg hrane. Crveni krst je pomagao i porodicama čiji su stanovi izgoreli u požaru, i to – paketima hrane, toplim obrocima, dobili su i pomoć u nameštaju i preseljenju za 11 porodica.

Deca korisnika narodne kuhinje boravila su u odmaralištu Crvenog krsta Niš „Gaj“ u Divljani. Od 29.06-31.08.2016. ukupno je boravilo osam grupa sa 372 korisnika iz 19 opština centralne i jugoistočne Srbije

Crveni krst Niš je nezavisna humanitarna, dobrovoljna i neprofitna organizacija koja postoji već 139 godina. U svom sastavu ima tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom i veliki broj volontera. Zajedno, oni ostvaruju brojne aktivnosti: organizuju obuku iz prve pomoći, promovišu dobrovoljno davalaštvo krvi, organizuju obuke i pokazne vežbe za delovanje u nesrećama, pomažu migrantima i promovišu humane vrednosti kroz projekte koje realizuju u školama i sa starijim osobama.

Ova nedelja posvećena je aktivnostima Crvenog krsta.

Utorak, 9. m,aj – Dečiji centar /Čair
od 11 sati – Javni čas prve pomoći
Sreda, 10. maj – Gradska kuća
9,30 – svečana sednica Gradskog štaba, uloga i mesto Crvenog krsta u vanrednim cituacijama, spremnost Pokreta Crvenog krsta sa prezentacijom
Četvrtak, 11. maj – zgrada Crvenog krsta Niš, M.Obrenovića 39
11,00 – podela nagrada pobednicima konkursa Crvenog krsta „Krv život znači“
– priznanja za višestruke davaoce krvi
Petak, 12. maj – podela garderobe svim učenicima i maturantima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „14.oktobar“, škole sa domom učenika „Bubanj“ i Doma učenika srednjih škola

Objavljeno: 09. 05. 2017.

Izvor: www.niskevesti.rs

Autor: Maja Vodeničarski