„Pohod na Jastrebac“: Jednaki i na dva točka

Prva parabiciklistička vožnja u ovom delu Srbije…

Milan Petrović / Učesnici akcije u gradu na Rasini, Foto S. Babović

 

Prva parabiciklistička vožnja u ovom delu Srbije. Kao pomoć Kruševljanima Milan Petrović iz Leskovca im poklonio svoj tandem-bicikl.

Parabiciklista Milan Petrović (29) je za četiri sata i 18 minuta na tandem-biciklu prevalio put od Leskovca do Kruševca, kako bi sportskim prijateljima u tom gradu omogućio da započnu razvoj ovog sporta. Ustupio im je, čak, i vlastiti rekvizit – dok ne nabave sopstveni, a minulog vikenda se, zahvaljujući klubu za planinski biciklizam „Bela stena“, te sportskim savezima grada na Rasini i osoba sa invaliditetom, Petrovićev bicikl prvi put našao u „akciji“, tokom probne vožnje po selima podno Jastrepca.

– Drago mi je što ima ljudi koji i osobama sa oštećenjem vida žele da omoguće bavljenje ovim sportom, pa sam se u moj Leskovac vratio autobusom – kaže Milan Petrović, inače član BK „Dubočica“ koji je osvojio 11. mesto na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Simbolično, uloga „pilota“ tandem-bicikla je u akciji nazvanoj „Pohod na Jastrebac“ pripala nekadašnjem reprezentativcu a sada predsedniku KPB „Bela stena“ Milošu Lukiću, koji je upravo Petroviću asistirao tokom maratona od Kragujevca do Mostara, na trasi dugoj 440 kilometara.

– Mnogo je teže voziti tandem jer ste, praktično, odgovorni i za kopilota sa oštećenjem vida. Sve to, međutim, radim sa zadovoljstvom – kaže Lukić, i najavljuje da će slične rekreativne vožnje biti organizovane još šest puta do kraja sezone.

Inače, prvi slabovidi dečak iz kruševačkog kraja koji je vozio tandem-bicikl je petnaestogodišnji učenik OŠ „Vasa Pelagić“ u Padežu Darko Marisavljević, koji je sa „pilotom“ prevezao gotovo 20 kilometara.

– Iako imam teže oštećenje vida, uspevao sam da vozim i običan bicikl po selu, ali i do susednih mesta, s obzirom na to da se odlično orijentišem i imam razvijeno čulo sluha – svedoči Darko Marisavljević, koji je i sjajan šahista, te igrač golbala, novog-starog sporta za slepe i slabovide.

Apel donatorima

– Pokušaćemo da iz donacija obezbedimo uslove za treniranje parabiciklizma, ali i drugih sportova namenjenih mladima s telesnim oštećenjima – kaže predsednik Sportskog saveza za osobe sa invaliditetom u Kruševcu Dejan Ivanović, zahvaljujući članovima KPB „Bela stena“ koji su vlastitim primerom pokazali spremnost da pomognu.

Objavljeno; 09. 05. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Babović