Letnja učionica za osobe sa invaliditetom

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara iz Barande u opštini Opovo pre četiri godine dobilo je svoj dom, a sada imaju i letnju terasu koju će koristiti za različite letnje manifestacije, a moći će da je koriste osnovci i deca sa smetnjama.

 

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara iz Barande u opštini Opovo pre četiri godine dobilo je svoj dom, a sada imaju i letnju terasu koju će koristiti za različite letnje manifestacije, a moći će da je koriste osnovci i deca sa smetnjama.

Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara iz Opova ima 20 članova i svima mnogo znači što će imati svoju zajedničku terasu na kojoj će moći da se druže. Osobama sa povređenom kičmom smeta toplo vreme, ali im prija boravak u hladovini  na otvorenom prostoru.

„Preko zime smo non-stop kod  kuće u četiri zida i preko leta je jako važno da smo što više napolju. Zato nam ova terasa mnogo znači, jer ćemo moći više vremena zajedno da provodimo na vazduhu“, kaže Dejan Matić.

Njegov prijatelj Dragan Brusin iz Opova ima planove i za dalje uređenje dvorišta.

„Da bi ga još više ulepšali planiramo da na 30 metara od terase posadimo u tri reda neke voćke, a jedan red tuja i ruža i da imamo dodatnu zanimaciju, a i lepši pogled“, ističe Brusin.

Ova investicija je koštala 400.000 dinara, a sredstva su obezbedili lokalna samouprava i ministastvo za rad i socijalnu politiku.

„Učionica nije namenjena samo osobama sa invaliditetom, nego i đacima iz osnovnih škola koja će moći ovde da dolaze i da kroz inkluzivno druženje vide sa kakvim se sve problemima suočavaju ovi ljudi“, kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

Ministarstvo za rad  i socijalnu politiku konkurisaće kod nemačke Razvojne banke za nove projkete koji će ako se realizuju doprineti još boljem razvoju socijalne infrastrukture, posebno u malim sredinama.

„Dogovorili smo se da u narednih nekoliko dana utvrdimo koji su to projekti koji bi mogli da budu predloženi nemačkoj Vladi i zahvaljujući dosadašnjoj odličnoj saradnji siguran sam da će biti prihvaćeni“, kaže Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Sava Lazin, predsednik Udruženja paraplegičara Opovo napominje da im pomoć institucija mnogo znači.

„Invaliditet ne bude tako težak ako imaš čvrst oslonac u lokalnoj samoupravi i u republičkim i pokrajinskim ministarstvima, jer se onda sve lakše podnosi“, tvrdi Lazin.

U opštini Opovo uz pomoć Ministarstva za rad i socijalnu politiku uspešno već nekoliko godina realizuju i projekte gerontodomaćica i lični pratilac deteta i tako će nastaviti i u narednom periodu.

Izvor: www.rts.rs