Veća izdvajanja za decu ometenu u razvoju

Ministar za rad Aleksandar Vulin posetio je danas Humanitarnu organizaciju „Dečje srce“, koja pomaže osoba sa smetnjama u razvoju, te poručio da je za pomoć ovakvim udruženjima u ovoj godini izdvojeno 400 miliona dinara, gotovo 50 miliona više nego lane.

snimatelj: Igor Skendžić

 

 

Beograd – Ministar za rad Aleksandar Vulin posetio je danas Humanitarnu organizaciju „Dečje srce“, koja pomaže osoba sa smetnjama u razvoju, te poručio da je za pomoć ovakvim udruženjima u ovoj godini izdvojeno 400 miliona dinara, gotovo 50 miliona više nego lane.

Posle obilaska udruženja, Vulin je rekao da deca ometena u razvoju imaju svoju ličnost i svoje potrebe kao i svako drugo dete, a da je na nama je da im pomognemo da te potrebe zadovolje.

Takva deca, rekao je ministar, svojim radom razlikuju se od ostale dece, ali da to što uče, napreduju, što svojim radom uspevaju da obezbede prihode, pokazuje da je zaista moguće promeniti život na bolje.

Ministar je istakao da osobe sa invaliditetom nisu ničiji teret i da, kao što ona osećaju potrebu da nekog vole, tako i mi njih volimo i želimo da im život bude bolji i da njihov život ima smisla.

„Želimo da su u stanju da, kada ih obučimo, da vode računa o sebi, da žive samostalno koliko je to moguće. Nijedno ljudsko biće ne smete meriti po onome što ono ne može već ga merite po onome što može, koje su njihove preostale sposobnosti. Razvijajmo ih i unapređujmo“, zaključio je on.

Politika tog ministarstva, objasnio je Vulin, biće da obezbedi što više sredstava za pomoć deci ometenoj u razvoju i drugim ugroženim kategorijama.

Predsednik humanitarne organizacije „Dečje srce“ Goran Rojević objasnio je da ta organizacija nastoji da pripremi osobe sa smetnjama u razvoju za ono što će ih čekati u budućnosti, da žive samostalno, da postanu ravnopravni članovi zajednice, kao i da za taj eventualni korak pripreme i njihove porodice.

„Oni se, takođe, radno osposobljavaju kako bi mogli da budu aktivni u lokalnoj zajednici. Sarađujemo sa Gradskim zelenilom kako bi se uključili u rad u lokalnoj zajednici na održavanju parkova, kao i na proizvodnji papirnih kesa, kolača čoko-šljiva, i drugih stari“, rekao je Rojević.

On je podvukao da samo aktivan čovek može da bude zadovoljan čovek.

„Ako im je ispunjeno vreme i ako su oni srećni i zadovoljni, onda je i njihova porodica, kao i cela zajednica, srećna i zadovoljna“, rekao je Rojević.

HO „Dečje srce“ postoji već 16 godina, a kako kaže Rajević, vera roditelja u njihov rad sve te godine, najveća su zahvalnost koju mogu da im pruže.

„Samim tim što nas prate 16 godina, veruju u nas, što se svakim danom sve više njih obraća nama to je najveće hvala za ono što radimo, jer shvatamo da naš rad, trud i emocija koju im posvećujemo je ono što stvarno njima treba. Nama ovo nije posao, nama je ovo život“, rekao je Rojević.

Humanitarna organizacija „Dečje srce“, pomaže osobama sa smetnjama u razvoju kroz sprovođenje integrativnih, psihosocijalnih i edukativnih programa.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: Tanjug

O tome i na:

– Vulin: Veća izdvajanja za decu ometenu u razvoju – www.rts.rs