Sarajevo otežava život osobama sa invaliditetom: “Najbanalnije stvari koje čine svakodnevnicu nisam u stanju sam da radim”

Život osoba sa invaliditetom težak je sam po sebi, a biti osoba sa invaliditetom u Sarajevu dodatno otežava život.

Foto: avaz.ba / RAS Srbija

 

Život osoba sa invaliditetom težak je sam po sebi, a biti osoba sa invaliditetom u Sarajevu dodatno otežava život.

Sarajevo – Jasmin Džemiđić je poznati sarajevski sit-down komičar. Iako se u svetu nazivaju stand – up komičarima, Jasmin ne dozvoljava da se i on tako okarakteriše, jer je on osoba sa invaliditetom, te su kolica deo njega i njegovog života, piše Avaz.

– Nije fer da me tako zovu. Ne prema meni, nego prema njima – govori Jasmin sa širokim osmijehom.

Inače je uključen u razne organizacije koje se tiču ljudskih prava, ne ograničavajući se samo na osobe sa invaliditetom. To je kako kaže njegov doprinos ovom svetu, borba za bolje sutra.

Daleko od toga da se Bosna i Hercegovina može nazvati pristupačnom zemljom. To nam govori i činjenica da ovaj tridesetčetvorogodišnji momak već dva meseca nije izašao iz kuće. Razlog tome je sneg i nemogućnost da kolicima prođe ulicom. Čim pređe kućni prag dočekaju ga problemi kako dalje. Grtalica prođe glavnom ulicom i sav sneg nanese na trotoare. Kuda Jasmin da ide?

– Od početka decembra nisam izašao, osim za rođendan sedmog januara. Ali i tad sam jedva čekao kući doći, jer je bilo hladno – kazao je on.

O javnom gradskom prevozu možda ne vredi ni govoriti. Kako sam kaže jedino preduzeće “Centrotrans” ima nekoliko autobusa sa podiznom rampom. A treba prvo doći nekako do stanice. Pa i kad dođe, većina stanica nije prilagođena.

– Uvek ima neko ko će me uneti ili izneti iz vozila, ali valjda bi trebao moći sam. To su najbanalnije stvari koje čine svakodnevnicu, a ja nisam u stanju sam da to radim – dodaje Jasmin.

Intervju: Jasmin Džemiđić za Avaz

Objavljeno: 28. 01. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: www.avaz.ba