Deca koja pomeraju granice. Uprkos različitim oblicima invaliditeta ushićeno uče prve skijaške korake

Ova deca spremna su savladati sve prepreke iako žive sa različitim vrstama i stepenom invaliditeta.

Foto: Faktor.ba / Promo

 

 

Kaniti je 16. januar bio jedan od najsrećnijih dana u životu. Prvi put je stala na skije, stavila kacigu na glavicu…A sreća njene mame Šejle bila je još veća dok je gledala svoju devojčicu okruženu prijateljima. Ova deca spremna su savladati sve prepreke iako žive sa različitim vrstama i stepenom invaliditeta. Potrebno im je samo pružiti priliku.

Priliku da nauče prve skijaške korake i dio školskog raspusta provedu na olimpijskim planinama pružilo im je Udruženje Ski klub osoba sa invaliditetom Sarajevo, u čijoj se organizaciji od ponedeljka do petka na Bjelašnici održava Škola skijanja za decu sa invaliditetom.

Ovo je prvi ovakav projekat koji se realizuje u BiH, a koncipiran je prema ideji Nijaza Memića, prvog predstavnika BiH na zimskim paraolimpijskim igrama u istoriji. Škola skijanja se završava u petak kada će mali junaci biti nagrađeni medaljama i diplomama.

– Sreća i ponos koje sam doživela…ne može se to meriti ni sa čim – priča za Faktor Šejla Šabanović, majka petogodišnje Kanite, devojčice rođene sa artrogripozom, retkim oboljenjem koje karakterišu kontrakture (ukočenost) mnogobrojnih zglobova.

Njena sreća ublaži moj strah

– Bolest je specifična kod svakog obolelog. Najveći problem kod Kanite su stopala, pa joj to otežava kretanje. Ovo obolenje nije izlečivo, ali jeste popravljivo i svaki vid vežbe Kaniti pomaže, a plivanje najviše jer pokreće sve mišiće njenog tela, a samim time i njene zglobove – kaže Šejla.

Kanita, zahvaljujući Plivačkom klubu za osobe sa invaliditetom Spid i treneru Amelu Kapi, redovno trenira i već bez problema prepliva Olimpijski bazen na Otoci. Na treninge dolazi iz Visokog. Sada, zajedno sa drugarima s plivanja i trenerom kojeg svi neizmerno vole, uči prve skijaške korake.

– Mene je kao roditelja strah za Kanitu, jer i mali pad može za nju biti koban, ali njena sreća u ovim trenucima ublaži moje strahove. Kanita ima brata od devet godina koji trenira rukomet, fudbal, a već tri godine skija. Kad smo joj rekli da će i ona dobiti trenera skijanja i imati priliku da nauči, njenoj sreći nije bilo kraja. Ona se ne oseća ni po čemu drugačija od druge dece, što mene raduje, i želi isprobati sve – priča mama.

Petnaestoro dece iz tri kantona

Prvi predstavnik BiH na zimskim parolimpijskim igrama, Memić, osnivač je Skijaškog kluba za osobe sa invaliditetom Sarajevo, a škola skijanja koja je u toku pokrenuta u saradnji sa Plivačkim klubom Spid i trenerom Kapom. Pohađa je 15 dece iz tri kantona – Kanton Sarajevo, SBK i ZDK – Kanita, Ajna, Hena, Farah, Zejd, Aiša, Borna…Ne možemo a ne spomenuti da je među njima i šestogodišnji Ismail Zulfić, dečak koji uprkos tome što je rođen bez ruku uspešno pliva, skija, vozi bicikl…

– Oni su naši šampioni i junaci. Većina roditelja nije ni sanjala to da će njihova deca plivati, a sada i učiti skijanje. Deca su presrećna, puna pozitivnih utisaka – govori Kapo, trener i dokazani prijatelj ove dece, o čijim je plivačkim uspesima Faktor već pisao.

I Memić navodi da su mu dečji osmesi i sreća zbog prvog izlaska na sneg i učinjenih prvih skijaških koraka najveća nagrada i priznanje.

– Iako nam je najteži deo posla oblačenje opreme, deca to bez bilo kakvog negodovanja urade! Atmosfera je super i sve se odvija uz puno interakcije, smeha – kaže Memić, te dodaje da nikada ne bi postigao sve što jeste da nije bilo sporta. A postigao je mnogo.

Budući sportisti

– Ova deca su budući sportisti sa invaliditetom koji će našu zemlju predstavljati na najvećim sportskim manifestacijama. To je moj motiv – kaže Memić.

Škola skijanja, zahvaljujuci Schneesport Stiftung i Handicap International iz Nemačke, potpuno je besplatna a uključuje i topli obrok na pauzi. Pored toga, predsednik Paraolimpijskog komiteta BiH Sabahudin Delalić i hotel Han obezbedili su boravak na Bjelašnici za dve porodice sa decom u periodu dok traje škola skijanja, piše Faktor.

Objavljeno: 17. 01. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Faktor.ba