Inicijativa Republičkog geodetskog zavoda: Osobe s invaliditetom bez takse za katastar

Umesto dosadašnjih 8.900 dinara, plaćaće samo 300 dinara, baš kao i supružnici koji kupuju neku nekretninu, a oboje se navode u ugovoru.

 

Umesto dosadašnjih 8.900 dinara, plaćaće samo 300 dinara, baš kao i supružnici koji kupuju neku nekretninu, a oboje se navode u ugovoru.

Osobe sa invaliditetom trebalo bi da budu oslobođene takse od 8.600 dinara za upis prava svojine.

Stimulacija

To je deo šire inicijative Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da se olakša i pojeftini upis u katastar ovim osobama, ali i ženama. Borko Drašković, direktor RGZ, kaže za Kurir da je reč o promenama upisa zajedničke svojine u korist supružnika i upisa svojine osoba sa invaliditetom.
– Osobe sa invaliditetom biće oslobođene takse od 8.600, moraće da izdvoje samo 300 dinara. Isto se odnosi i na supružnike koji kupuju neku nekretninu i oboje se navode u ugovoru, jer tako želimo da stimulišemo da se u katastar kao vlasnice upisuju i žene. Primenu očekujemo veoma brzo jer nas je Ministarstvo finansija podržalo, ali potrebno je da se završe još neke formalnosti. Moguće je da će sve biti urađeno do kraja godine – objašnjava on.

Da žene budu sigurnije

Kad je reč o ženama, RGZ ima još dva predloga za njihovo upisivanje kao vlasnica zajedno s muževima. Prvi je da suprug da izjavu o dozvoli za upis supruzi, i tako će i ona biti upisana, a drugi je da se u katastar upiše zabeležba da neko ima ženu, odnosno zabeležba o postojanju braka. Ipak, za primenu je potrebna izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti. Sastanak RGZ i Ministarstva infrastrukture povodom ovih pitanja trebalo bi da se održi već danas.

Drašković ističe da je cilj svih ovih promena da žene budu sigurnije.

U ministarstvima infrastrukture i finansija nismo saznali da li će podržati inicijativu RGZ.

Izvor: www.kurir.rs