Nova radna mesta za Nišlije koje teško dolaze do posla

Mladi do 30 i stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom i korisnici socijalne pomoći, koji u Nišu teško mogu da nađu posao, dobiće mogućnost za zaposlenje.

Subvencije donele 62 nova radna mesta; ilustracija; foto: JV

 

Niš – Mladi do 30 i stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom i korisnici socijalne pomoći, koji u Nišu teško mogu da nađu posao, dobiće mogućnost za zaposlenje. Neki od poslova biće vezani za uslužnu delatnost, proizvodnju i intelektualne delatnosti. Subvencije za zapošljavanje omogućile su 62 nova radna mesta kod 50 privatnika.

Za subvencionisanje novih radnih mesta, kažu u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, izdvojeno je 9,3 miliona dinara, od toga 4,7 miliona iz budžeta Republike Srbije i 4,6 miliona Lokalnim akcionim planom Grada Niša.

Ovo je odličan način da se pomogne našim privrednicima. Ove godine je to bilo 4,7 milona dinara, ali za narednu godinu je planirano 30 miliona dinara tako da privreda može da računa na još veću podršku grada – kaže gradonačelnik Darko Bulatović.

Subvencija u jednokratnom iznosu od 150.000 dinara, kažu u niškoj Filijali, odobrena je privatnicima koji posluju u Nišu, kako bi zaposlili one koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a pripadaju kategoriji teže zapošljivih. Jedan od subvencionisanih je Zoran Ignjatović, vlasnik radnje za proizvodnju tekstila “Bekstil”.

Ovo je prvi put da koristimo ovakav vid pomoći i ovom prilikom bih se zahvalio Gradu i Nacionalnoj službi za zapošljavanje na podršci. Ove godine smo zaposlili 4 lica, od kojih 3 pripadaju kategoriji teže zapošljivih i jednu osobu sa invaliditetom. Planirano proširenje proizvodnje i upošljavanje novih radnika i u narednoj godini tako da je svaka pomoć dobrodošla – istakao je Ignjatović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Boban Matić kaže da je prvi put da se subvencija realizuje udruživanjem sredstava republike i grada, i da će se takva praksa nastaviti i u narednom periodu.

Aktivnim merama je u godini za nama, u Filijali Niš, obuhvaćeno 1.804 lica i to je svakako dalo doprinos u smanjenju broja nezaposlenih lica na našoj evideciji – istakao je Matić.

Prilikom dodele ugovora o subvencijama za zapošljavanje, prezentovani su i pozitivni trendovi na tržištu rada niške Filijale i predstavljena realizacija programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

Objavljeno: 23. 12. 2016.

Izvor: www.juznevesti.com

Autor: J. Adamović