Изложба и дружење уз музику

Координациони одбор организација особа с инвалидитетом дружењем у Културном центру Новог Сада обележио је Међународни дан особа с инвалидитетом…

Фото: С. Шушњевић

 

Нови Сад – Координациони одбор организација особа с инвалидитетом дружењем у Културном центру Новог Сада обележио је Међународни дан особа с инвалидитетом, који се, иначе, празнује 3. децембра. Чланови девет сродних удружења, која чине тај одбор, изложили су своје уметничке рукотворине, а наступио је и Инклузивни хор „Исон”.

– Решили смо да обележимо Међународни дан кроз дружење особа с инвалидитетом да бисмо се упознали и једни другима рекли шта нас тишти, какве проблеме имамо у граду, а које ће градска власт да узме у обзир и да се потруди да их реши – рекла је потпредседница Координационог одбора Неза Ђуркић. – Никад није касно да се тај значајан датум обележи јер смо ми невидљиви због разних препрека и предрасуда.
Неки од горућих проблема су физичке архитектонске баријере, као и финансирање удружења. Међутим, како је оценила Неза Ђуркић, ситуација у Новом Саду се поправља, што је потврдио и члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици Тихомир Николић.
– Ми смо до сада поклањали велику пажњу свим особама с инвалидитетом и имамо стабилан програм, новац у буџету, као и социјалну политику која је примерена њима – истакао је Николић, додајући да програме које спроводе желе да приближе јавности јер и особама с инвалидитетом треба пружити образовање, социјалну и здравствену заштиту, као и одговарајуће услове за рад. – И следеће године ћемо у континуитету подржавати рад тих удружења јер имамо традиционално добру сарадњу, а продужићемо је ојачаним мерама уколико будемо имали новац у буџету, и у том случају ћемо организовати још бољу и стабилнију подршку у будућем периоду.
Л. Радловачки

Objavljen0: 10. 12. 2016.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački