Informatička obuka za osobe sa invaliditetom

U narednih pet meseci 55 osoba sa invaliditetom i 10 žena iz Sigurne kuće pohađaće informatičku obuku kako bi mogli da se osamostale i lakše dođu do željenog posla.

 

Beograd – U narednih pet meseci 55 osoba sa invaliditetom i 10 žena iz Sigurne kuće pohađaće informatičku obuku kako bi mogli da se osamostale i lakše dođu do željenog posla.

Direktor centra za IT edukaciju Svetislav Simić predstavio je 2. decembra u Skupštini grada Beograda projekat „Informatičko obrazovanje osoba sa invaliditetom- put do posla“ i objasnio da će polaznici kursa posle obuke moći samostalno da rade sajtove. On je podsetio da trenutno u Srbiji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, te da će obuka osobama sa invaliditetom pomoći da lakše pronađu posao.

Predsednik Saveta za zapošljavanje i član gradskog veća Dragomir Petronijević ukazao je da je zadatak gradske vlasti da radi na projektima koji će zadržati mlade u zemlji, a osobe sa invaliditetom osposobiti za samostalan rad. Kako je rekao nedavno je grad izdao u zakup 33 lokala , a prednost su imale osobe sa invaliditetom, jer su želeli i njima da daju šansu za preduzetništvo.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da u Beogradu živi 98.424 osoba sa nekom vrstom invaliditeta, da je ove godine odobreno 8.671 zahtev za tuđu negu i pomoć, da je za 310 mališana određeni lični pratioci, dok je njih 50 dobilo personalnog asistenta.

Predsednik Saveta za zapošljavanje Dragoljub Petronijević i direktor privrednog društva „Trenkwalder“ mališa Grujičić potpisali su 2. decembra memorandum o saradnji koji podrazumeva da će ta firma, koja se bavi zapošljavanjem, prednost dati osobama sa invaliditetom.

Objavljeno: 02. 12. 2016.

Izvor: www.studiob.rs

Izvor: Tanjug