Loznica, posao za osobe sa invaliditetom

Osam nezaposlenih osoba sa invaliditetom iz udruženja „Lagator“ u Loznici dobilo je posao u kompaniji „Medisan“.

 

Osam nezaposlenih osoba sa invaliditetom iz udruženja „Lagator“ u Loznici dobilo je posao u kompaniji „Medisan“. U narednom periodu, plan je da u kol centru, smeštenom u prostorijama Udruženja, posao dobije još nekoliko osoba.

Tijana Ikanović, samohrana majka iz Branjeva u Republici Srpskoj svakog dana putuje do posla u Loznici. To joj, kaže, ne pada teško jer prvi put ima stalan i siguran posao.

„Meni ovaj posao mnogo znači, jer ne moram da razmišljam da li ću sutra imati novac za dete, za struju, za osnovne potrebe životne svakoga čoveka“, kaže Tijana Ikanović.

U prostoru manjem od 10 kvadrata, osmoro zaposlenih u kol centru rade puno radno vreme. Svi su dobili ugovor o radu na neodređeno vreme.

„Ja sad radim na poslovima marketinga, prošli smo jednu obuku, imaćemo još tri i tada ćemo raditi ispitivanje tržišta“, kaže Tijana Ikanović.

Za rad u kol centru prijavilo se 30 osoba sa invaliditetom, a 11 je prošlo obuku. U planu je, kako kažu u Udruženju da na istom poslu u narednom periodu bude zaposleno još njih četvoro.

„Naš plan je da u narednom periodu, u saradnji sa kompanijom Medisan, radimo na dobijaju licence za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom gde bi u tom preduzeću bilo angažovano deset naših članova“, kaže Goran Petronić, direktor udruženja „Lagator“.

Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Loznici nalazi se 350 osoba sa invaliditetom.

„Mi smo ove godine bili u mogućnosti da pomognemo zapošljavanje 106 osoba sa invaliditetom i na taj način smo premašili naš plan za ovu godinu“, kaže Tijana Josić, direktorka filijale NSZ.

Udruženje Lagator ima 450 članova, a tokom ove godine na privremenim i stalnim poslovima angožovano je njih 80.

Objavljeno: 01.11.2016.

Izvor: www.rts.rs