Нагласак на (д)ефектологији

Удружење за ефектолошку подршку и едукацију ТЕДЕФ отворило је своја врата на адреси Николе Кујунџића 2 са циљем пружања стручне индивидуалне и групне подршке деци, младим и одраслим особама са инвалидитетом и њиховим породицама.

Удружење ТЕДЕФ отворило је своја врата на адреси Николе Кујунџића 2

 

Суботица: Удружење за ефектолошку подршку и едукацију ТЕДЕФ отворило је своја врата на адреси Николе Кујунџића 2 са циљем пружања стручне индивидуалне и групне подршке деци, младим и одраслим особама са инвалидитетом и њиховим породицама.Овде намеравају да примењују технике ране интервенције, односно сталне подршке и едукације.

Ово је прво удружење овакве врсте која се пре свега бави ефективном подршком и акценат је на правилном развоју деце, првенствено са инвалидитетом, као и подршка њиховим породицама, уз сарадњу са социјалним, медицинским и васпитно-образовним установама. ТЕДЕФ су основали дефектолог Борис Живков и дипломирани дефектолог и породични терапеут Мишко Шекуларац из Новог Сада.

-За разлику од дефектологије, ми се бавимо ефектологијом, која је специфична по томе што обухвата ефект који постижемо у раду са особом са инвалидитетом – каже Живков и додаје да тај ефекат обухвата подршку свих институција и актера који учествују у животу једне особе са инвалидитетом, односно њене породице.  Он додаје да је идеја да се више ради са родитељима и на подршци да се дете упише у школу која се бави инклузивним образовањем.

– Ова иницијатива је добра за наш град, јер сви имамо један циљ, да помогнемо особама са инвалидитетом – рекла је Наташа Алексић, чланица Градског већа Суботице, задужена за област образовања. Она додаје да се локална самоуправа труди да, колико год је могуће олакша њихов живот и живот њихових породица, те ће им подршка овог Удружења много значити.

Удружење ТЕДЕФ за сада ради са десетак породица којима активно пружа ефектолошку подршку, а поручују да су врата отворена за све којима је оваква врста подршке потребна.

М.Сћ – В.Ж.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Sć – V. Ž.