Novi Sad: Javni objekti u gradu nepristupačni invalidima

Neophodno je da se nadležni upuste i u efikasnije rešavanje problema osoba sa invaliditetom. Većinu platformi nemoguće samostalno koristiti.

Platforma na stepenicama u zgradi Vlade APV Foto D. Dozet

 

Neophodno je da se nadležni upuste i u efikasnije rešavanje problema osoba sa invaliditetom. Većinu platformi nemoguće samostalno koristiti.

Da bi u svakom pogledu Novi Sad opravdao zasluženo zvanje evropske prestonice kulture 2021, neophodno je da se nadležni upuste i u efikasnije rešavanje problema osoba sa invaliditetom, konkretno, nedostatka rampi za prilaz invalidskih kolica javnim ustanovama u ovom gradu.

Kako tvrde u udruženjima osoba sa invaliditetom, dobro je što su proteklih godina pokrenute različite aktivnosti za pomoć invalidima, ali utisak je da se realizacija konkretnih rešenja odvija sporo. To se, pre svega, odnosi na uklanjanje različitih arhitektonskih barijera ili montažu specijalnih rampi na ulazima u zgrade.

– Mi iz udruženja već dugo vodimo borbu s nadležnim gradskim službama da se otklone prepreke, poput ivičnjaka na pešačkim prelazima, i postave rampe za invalidska kolica na stepeništima najposećenijih gradskih i državnih ustanova, pa i glavne zgrade Pošte. Neke stvari se u tom pogledu pomeraju nabolje, ali sve to još ide sporo – kaže, za „Novosti“, Josip Vlček, predsednik Udruženja paraplegičara.

– U pojedinim javnim zgradama mogli bi da se naprave prilazi koji bi bili i svojevrstan ukras, kakve sam video, recimo, u Austriji. Takvih primera ima i u drugim evropskim zemljama. Naše arhitekte i nadležni mogli bi da se u tom pogledu potrude – poručuje Vlček.

O ovoj temi se raspravljalo i na sednici Saveta Skupštine grada za osobe s posebnim potrebama. Razmatrana je mogućnost da se obavežu investitori da prilikom izgradnje objekata povedu računa i o pristupačnosti.

Dok se od JP „Urbanizam“ očekuje odgovor u vezi s tehničkim pitanjima, u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture navode da javni objekti koji su pod zaštitom mogu da budu prilagođeni, odnosno pristupačni osobama sa invaliditetom.

– Zavod izdaje uslove i mere tehničke zaštite i daje saglasnost na projekat u saradnji sa Timom za pristupačnost grada Novog Sada – kažu nadležni u ovoj ustanovi, i dodaju da imaju stručnog saradnika koji, kao član gradskog tima, radi na sprovođenju standarda u objektima od značaja za graditeljsko nasleđe.

Zavod za zaštitu spomenika nema fond za opremanje i rekonstrukciju javnih objekata, ali se vodi računa o podizanju kvaliteta pristupačnosti. Većina objekta je još nepristupačna za invalidne osobe, a postojeće rampe nisu za samostalnu upotrebu.

Strategija

Odbor za osobe sa invaliditetom, kao gradonačelnikovo stručno radno telo, imenovao je 2010. Tim za pristupačnost, a Strategija pristupačnosti doneta je 2012. s rokom od četiri godine.

Objavljeno: 01. 11. 2016.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Grumić