Štamparija u kojoj rade osobe sa invaliditetom odlazi u stečaj

I pored toga što država većim delom subvencioniše plate zaposlenih u štampariji “Vuk Karadžić”, ova zaštitna radionica odlazi u stečaj.

 

 

Niš – I pored toga što država većim delom subvencioniše plate zaposlenih u štampariji “Vuk Karadžić”, ova zaštitna radionica odlazi u stečaj. Bez posla bi moglo da ostane oko 50 osoba sa invaliditetom.

Direktor štamparije Bratislav Stojković kaže da su dugovi štamparije oko 210 miliona, a skoro ceo iznos za plate radnika. Kako objašnjava, ranijih godina nisu redovno isplaćivli novac, iako su subvencije i tada postojale.

– Mnogo radnika je tada tužilo štampariju kako bi naplatili ono što im se duguje. Poslednje 4 godine primaju redovno subvencije i uplaćuje im se radni staž. I ranije smo bili subvencionisani, ali to je bilo neredovno, ne znam šta je tadašnje rukovodstvo radilo – kaže Stojković.

On dodaje da država subvencioniše 75 odsto sredstava za plate, a za ostatak štamparija treba sama da zaradi. Međutim, da bi imali dovoljno da se finansiraju štamparija mora da ima više od 4 miliona mesečnog prometa, što nije slučaj. Stojanović kaže da javna preduzeća više ne sarađuju sa radionicom, a da je tu praksu zadržala Gradska uprava.

– Ranije smo sarađivali sa javnim preduzećima i imali smo kvalitetan i pristupačan proizvod. Neka javna preduzeća sada nabavljaju čak i toalet papir iz Beograda, jer je centralizovano sve. Mi smo učestvovali na tenderima dok smo mogli, ali nam je račun u blokadi oko 5 godina, pa nemamo pravo učešća na klasičnim tenderima, ali možemo kada je rezervisana nabavka, jer je zakon dozvolio to – ističe.

On dodaje da svu dokumentaciju moraju da podnesu do 20. novembra i da će posle toga biti poznato šta će se desiti sa radnicima i hoće li oni dobiti neki socijalni program u vidu otpremnina. Do kraja nedelje ih, kaže, očekuje i razgovor sa gradskim rukovodstvom kada će pokušati da pronađu rešenje za zaštitnu radionicu.

Radnici: „Bili bismo srećni da radimo i na promaji“

Radnici štamparije „Vuk Karadžić“ obratili su se redakciji Južnih vesti pismom u kome su naveli da su i dalje na marginama društva, ali da im mnogo znači posao makar i u lošim uslovima.

– Mi invalidi ne gubimo samo primanja već i naš život, odnosno smisao zivota. Bili bismo srećni da radimo i u našim halama gde duva promaja, gde su mašine zastarele, gde retko ko navraca…Ponekad nas se neko i seti – ali ubrzo i zaboravi – saopštili su radnici štamparije “Vuk Karadžić”.

Direktor Stojanović podseća da je u Nišu u 4 zaštitne radinice radilo oko 700 osoba sa invaliditetom, a da sada u tri preostale – “Elmont”, “Metalac”  i “Vuk Karadžić” nema ni 100 zaposlenih.

– U Nišu ima oko 30.000 osoba sa invalitditetom, a u Srbiji živi njih 850.000 što je više od 10 odsto stanovništva. Ali Zakon je tako napravljen da se javnim preduzećima više isplati da plaćaju penale državi nego da zapošljavaju osobe sa invaliditetom – kaže.

Štamparija “Vuk Karadžić”, podseća, osnovana je 1962. godine.

Objavljeno: 20. 10. 2016.

Izvor: www.juznevesti.com

Autor: V. M.