Invalidi majstori za kazane

„DES“ u Subotici jedno od najuspešnijih socijalno odgovornih preduzeća. Od 57 radnika, 38 sa različitim „oštećenjem“.

Proizvodnja bakarnih kazana za rakiju

 

„DES“ u Subotici jedno od najuspešnijih socijalno odgovornih preduzeća. Od 57 radnika, 38 sa različitim „oštećenjem“.

Jedan od najvećih proizvođača bakarnih kazana za rakiju u ovom delu Evrope, Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida „Des“, obeležilo je 55 godina rada. U njegovim pogonima trenutno je 57 radnika, od kojih je 38 sa invaliditetom, zbog čega je jedno od najuspešnijih socijalno odgovornih preduzeća.

Zaposleni su osobe sa različitim vrstama invaliditeta, od onih sa intelektualnim poteškoćama, gluvonemih do onih sa epilepsijm, kojima su potrebni posebni uslovi rada. Većina njih su bivši đaci škole ŠOSO „Žarko Zrenjanin“ i školskog centra za gluvoneme „Dositej Obradović“, a za ovaj posao morali su da se prekvalifijuju. O njima svakodnevno brine stručni tim, a pomoć ne prestaje po završetku radnog vremena, već na nju mogu da računaju kada god je potrebno. Zaposleni su različite starosne dobi, a kako nema obrazovnih profila koji bi osobe sa invaliditetom školovale za ove poslove, mladi zanat peku uz starije i iskusnije kolege.

– Primeri dobre privatizacije i socijalno odgovornog preduzetništva uvek će imati podršku države i zato ministarstvo „Des“ pomaže sa 20 miliona dinara godišnje – naglasio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je prisustvovao obeležavanju značajne godišnjice. – Ovo je i primer dobre privatizacije, jer ne samo da je zadržana proizvodnja, već je i proširen asortiman proizvoda, a pritom je skoro 70 odsto radnika sa invaliditetom. Činimo sve da Zakon o socijalnom preduzetništvu bude donet iduće godine, kako bi što više ugroženih kategorija stanovništva, ne samo osobe sa invaliditetom, nego i Romi i osobe određenih starosnih granica, mogli da se zapošljavaju upravo u ovakvim preduzećima.

Proslava godišnjice bila je prilika da se nagrade radnici sa najdužim stažom, a jubilarne nagrade dobili su Jožef Antulić, Marinko Antić, Joso Suturović i Jugica Farkaš.

– Zaista nije teško raditi, sve nam je prilagođeno, navikao sam na posao, a svi su tu da pomognu ako iskrsne neki problem. Na početku sam naučio osnovne stvari, kao što je savijanje materijala, ali je za sve potrebno iskustvo – kaže Jožef Antulić, koji u „Desu“ radi već 25 godina. – Imamo organizovan prevoz, zaštitnu uniformu, tople obroke i veoma smo zadovoljni.

Proizvodi sa žigom „FER“

– „DES“ omogućava radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom, njihovu ekonomsku nezavisnost, pružajući im jednake mogućnosti i priliku za kontinuirano sticanje znanja i veština. Svi proizvodi kompanije nose žig FER proizvodi – objašnjava pedagog Dragana Marić, deo stručne službe. Preduzeće je osnovano 1961. godine, a od 2007. posluje u okviru „Lion grupe“ – sistema koji zapošljava više od 750 radnika i ima 11 članica.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Lemajić