Otvorena izložba „Odgovorno u kulturi“, sledi rekonstrukcija GMS

Izložba „Odgovorno u kulturi“ na kojoj je izloženo 40 slika iz druge polovine 20. veka, a koje su deo umetničke kolekcije Vojvodjanske banke otvorena je 21. oktobra u Galeriji Matice srpske.

 

Izložba „Odgovorno u kulturi“ na kojoj je izloženo 40 slika iz druge polovine 20. veka, a koje su deo umetničke kolekcije Vojvodjanske banke otvorena je 21. oktobra u Galeriji Matice srpske.

Slike iz umetničke kolekcija Vojvođanske banke nastale su planskim otkupom ili kroz likovne kolonije, a među autorima su Milan Konjović, Mića Popović, Nikola Graovac, Sava Stojkov i druga velika imena.

Izložba će trajati deset dana, a po zatvaranju, Galerija Matice srpske biće zatovrena za posetioce, zato što će uslediti potpuna rekonstrukcija ulaza s ugradjnjom lifta za osobe s invaliditetom, koju će finansirati Vojvodjanska banka iznosom od 5,2 miliona dinara.

Na otvaranju izložbe, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatisrekao je da su kroz projekat donete dve važne odluke – jedna je finansijska pomoć za renoviranje dela zgrade, a druga je ideja da umetnička dela koja banka poseduje predaju galeriji da bi se napravio katalog i uredila kolekcija, kako bi se prikazivala u celoj zemlji i tako postala dostupna što većem broju ljudi.

„Mnogo smo strastveni kada se radi o kulturi i imamo veoma skupu i izuzetnu kolekciju umetničkih dela. Naša strast i strast ljudi koji vode ovu galeriju nas je spojila, zato veoma cenimo trud koji su uložili u ovaj projekat“, rekao je on.

Vatis je kazao da kada je projekat osmišljen i saradnja započeta, još uvek nije bila poznata odluka da Novi Sad postane prestonica kulture 2021. godine.

Vatis je ocenio kulturno nasleđe i kulturu Srbije veoma značajnim, dodavši da će titula prestonice biti sjajna prilika da „sva ta prelepa umetnost, konačno izadje na površinu i bude prikazana ne samo ljudima koji ovde žive, već i celoj Evropi“.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da je izložba prvi rezultat saradnje sa Vojvođanskom bankom koja je započeta u junu ove godine.

„Ovom izložbom smo želeli da pokažemo samo mali deo kolekcije koja broje više od 600 umetničkih dela i nastajala je proteklih 40 godina. U budućnosti planiramo čitav niz ovakvih izložbi, koje će pokazati i ostala dela iz zbirke“, rekla je Palkovljević Bugarski.

Ona je rekla da su kroz izložbu ostvarena dva velika cilja evropskih kulturnih politika, a to su transparentnost i dostupnost.

„S jedne strane smo je učinili transparentnom i pokazali je publici u Novom Sadu, a s druge strane ćemo novac koji budemo dobili iz ove saradnje uložiti u adaptaciju ulaza i izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom, čime će ceo prostor galerije postati dostupan za svu publiku“, objasnila je upravnica Galerije.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Autor: Beta
Izvor: www.021.rs
Autor: Beta