Dodirni i doživi umetnost

Taktilna izložba povodom Dana slepih biće održana 21. oktobra.

 

Taktilna izložba povodom Dana slepih biće održana 21. oktobra.
Pod geslom „Dodirni i doživi stvarnost „, povodom Svetskog dana slepih i slabovidih – Dana Belog štapa, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, 21. oktobra biće otvorena taktilna izložba, na kojoj će svi eksponati biti dostupni na dodir.

U sklopu trajanja izložbe biće organizovani javni časovi, stručna vođenja kroz izložbu i kreativne radionice za mlade. Izložba će biti otvorena do 2. novembra a ulaz je slobodan.

Izložba je namenjena pre svega slepim i slabovidim licima, ali isto tako i videćim. Na postavci će biti prikazano preko 50 radova u 3D modelima, reljefu i na fuser papiru, gde će biti uključene replike originalnih muzejskih eksponata i najnoviji radovi umetnika koji su za potrebe slepih lica kreirali nove sadržaje. Svi izloženi predmeti izrađeni su posebno za ovu priliku.

Više od polovine biće donirano institucijama kulture grada Požarevca i Međuopštinskom savezu slepih u Požarevcu. Njima će se pridružiti i najuspeliji radovi dece nastali na kreativnim radionicama projekta „Dizajn za slepe „, gde je sama taktilna izložba njen krajnji rezultat. Kako bi posetioci bar za trenutak osetili svakodnevnicu slepih i slabovidih lica na otvaranju biće u mogućnosti da sa povezima preko očiju, i uz asistenciju vodiča osete umetnost i „u mraku “ dodirnu postavku. Svi predmeti biće ispraćeni legendama na Brajevom pismu i na crnom tisku.

Cilj taktilne izložbe koja je deo projekta „Dizajn za slepe “ jeste taj da se sve što je izloženo oseti „na dodir “ i ukaže na nepostojanje adekvatnog sadržaja za slepa i slabovida lica u institucijama kulture kod nas. Izložba se sprovodi u okviru omladinskog volonterskog projekta koji realizuje „Art hub “ uz podršku Resurs centra „Omladina JAZAS-a Požarevac “ u okviru projekta „Mladi su zakon – Braničevski i Podunavski okrug „, koje finansira Ministarstvo omladine i sporta, u partnerstvu sa udruženjem građana Art Distrikt, Međuopštinskim savezom slepih i slabovidih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu i donatora.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. V.