Топао кутак за „невидљиве”

У присуству будућих корисника и бројних суграђана, председница општине Ковин Сања Петровић, отворила је први дневни боравак за особе са сметњама у развоју.

Сања Петровић на отварању дневног боравка

 

Ковин: У присуству будућих корисника и бројних суграђана, председница општине Ковин Сања Петровић, отворила је први дневни боравак за особе са сметњама у развоју.

На простору од око сто квадратних метара, са свим потребним садржајима који одликују један дом, уз креативне и веселе декорације, дидактички материјал, опремљен је простор који и одише топлином дома, описала је овај простор и бака једног од корисника.

Пошто је успешно одговорила на конкурс републичког министарства, стручна служба општинске управе Ковин обезбедила је пролазност овог пројекта и око пет милиона динара за његово спровођење. Носилац пројекта је Центар за социјални рад Ковин, а оформљен је посебан тим од три стручна лица и два помоћна радника који ће, за почетак, радити са укупно 26 корисника. Рад је подељен у две групе од по четири сата и то тако да су у једној корисници узраста од пет до 15 година, а у другој од 15 до 30 година.

– Деца која су до сада била изолована, нису била обухваћена неким системом, овим ће пројектом бити извучена из анонимности –  каже директорка Центра за социјални рад Марија Шалипуровић. -Они су упућени само на своје укућане и уски круг породице, што их чини невидљивим за друштво. У организованом боравку време ће проводити на квалитетан начин и њима ће бити пружено више врста подршке, како психолошка и педагошка, тако и помоћ у социјализацији, а у основи цео рад има и едукативни карактер.

Одвајањем од породице на четири сата дневно омогућиће се и осталим члановима породице да то време искористе за неке друге активности, које су им ускраћене због сталне бриге о особама са сметњама у развоју.  Један број деце иде у школу и њима ће дневни боравак пружити могућност да уз стручне раднике брже савладају школско градиво. Други део деце и старијих није обухваћен ниједним видом образовања али ће стручном подршком и њима бити омогућено да развијају своје вештине и на неки начин стичу самосталност за укључивање у свакодневни живот.

Приликом отварања председница општине се посебно захвалила грађанима који су донирали дидактички материјал и учила, чиме је значајно помогнут почетак рада првог дневног боравка за особе са сметњама у развоју. Пројекат има пилот примену до краја године, а уколико се покаже основаност, наставак ће из сопствених средстава омогућити локална самоуправа.

В. Живков

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Živkov