Pratnja za decu sa invaliditetom

Gradsko veće kojim predsedava gradonačelnik Milun Todorović je usvojilo predlog da se deci sa invaliditetom, koja pohađaju vrtić, te osnovnu ili srednju školu, obezbedi lični pratilac čiji će se angažman plaćati iz budžeta lokalne samouprave.

 

Čačak – Gradsko veće kojim predsedava gradonačelnik Milun Todorović je usvojilo predlog da se deci sa invaliditetom, koja pohađaju vrtić, te osnovnu ili srednju školu, obezbedi lični pratilac čiji će se angažman plaćati iz budžeta lokalne samouprave. Predlog će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine grada i, ako ga oni podrže – što gotovo niko ne dovodi u pitanje – od početka naredne godine će ovu vrstu pomoći dobiti oko 60 mališana sa invaliditetom iz Čačka.

I, dok gradonačelnik Todorović poziva kvalifikovane osobe da se odazovu javnom pozivu, te se prijave da decu sa posebnim potrebama odvode i vraćaju iz predškolskih, odnosno školskih ustanova, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Nadežda Vuksanović precizira da se radi o pomoći deci i učenicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti: počev od oblačenja, pa tokom čitavog dana i tokom boravka u školi.

Preliminarne procene pokazuju da će za ove namene iz gradskog budžeta biti potrebno oko 60 miliona dinara.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Srbija

Autor: V. Ilić