Заједно у спречавању слепила

Светски дан вида обележава се сутра да би се пажња целог друштва усмерила на оштећења вида и слепило.

 

Светски дан вида обележава се сутра да би се пажња целог друштва усмерила на оштећења вида и слепило. Овогодишњи слоган „Заједно јачи“ указује на то да сваки сегмент у друштву мора да се ангажује у раном откривању болести и лечењу поремећаја, који доводе до оштећења вида и слепила. Оштећења вида и слепило се могу избећи – сматра се – у око 80 одсто случајева, или макар започети рано лечење. У Дому здравља „Нови Сад“ током целе године раде превентивни прегледи деце предшколског узраста у седмој години живота, као и ученика седмог разреда основне школе. Прегледи су организовани тако што се преко школских и предшколских установа упућују позиви родитељима да доведу децу на превентивни преглед вида у објекат „Јован Јовановић Змај“. Уколико се код детета утврди неправилност, попут слабијег вида или постојања разрокости, оно се упућује на даље прегледе код очног лекара. Офталмолози и педијатри саветују родитеље да одведу дете на први преглед вида у четвртој години.

Сваке године у марту, када је Светски дан глаукома, Дом здравља „Нови Сад“ организује мерење очног притиска за све грађане који желе да га провере. Глауком је други по реду узрочник слепила и очекује се да ће до 2020. године око 80 милиона људи у свету имати ту болест, што је око 20 милиона више него 2010.

Рачуна се да у свету има око 285 милиона људи са слабим видом, од којих је 39 милиона слепо, док преосталих 246 милиона има умерено или тешко оштећење вида. У свету око 18 милиона људи има слепило због катаракте оба ока, од којих око 50 одсто живи у неразвијеним земљама света, док је свега пет одсто у развијеним.

Доктори препоручују да сви треба да воде рачуна о начину живота и навикама – да се уносе мање количине угљених хидрата, више бави физичким активностима, контролишу фактори ризика, попут крвног притиска, масноће и шећера у крви и повремено обави очни преглед. Очи морају да се редовно периодично прегледају јер многе очне болести у раној фази не дају симптоме или им је напредовање споро, и због тога се откривају тек у узнапредовалој фази, односно кад је вид већ озбиљно оштећен или изгубљен.

И. Миклоши

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Mikloši