Искорак за сунчев зрак

Новосадски маратон, 24. по реду, биће одржан 16. октобра, а у оквиру те манифестације биће организовано и хуманитарно рекреативно трчање под слоганом „Искорак за сунчев зрак”

Фото: Г. Мулић

 

Новосадски маратон, 24. по реду, биће одржан 16. октобра, а у оквиру те манифестације биће организовано и хуманитарно рекреативно трчање под слоганом „Искорак за сунчев зрак”, у организацији Удружења грађана за церебралну и дечју парализу Јужнобачког округа „Сунце”.

Тим поводом јуче је у сали Дома Војске Србије одржана конференција за новинаре, а промотери акције били су освајачи медаља с недавно завршене Параолимпијаде у Рију Нада Матић и Митар Паликућа. Пошто су се још једном осврнули на догађаје из Бразила, Нада и Митар послали су заједничку поруку по којој „границе” не постоје”, а њихови резултати били су у складу са слоганом Параолимпијских игара – „Очекујте неочекивано”.

– Иако сам губила убедљиво, веровала сам у преокрет и то ми се на крају остварило – рекла је Нада Матић. – Помисао на сина Луку улила ми је додатно самопоуздање и освојила сам медаљу у појединачној конкуренцији, а потом и с Бориславом Перић Ранковић у екипном делу.

Митар Паликућа донео је из Рија прву медаљу за Србију, а рекао је да се никада не треба предавати.

– Ја сам први дуел изгубио, али нисам клонуо духом јер сам био задовољан игром и из меча у меч сам био све бољи па сам тако стигао и до медаље – рекао је Митар. – Када је најтеже, треба највише запети, сви ми можемо да пружимо више од онога што очекујемо па тако и та граница у маратону од 42,195 километра нека буде изазов за учеснике.

Милан Долга из „Новосадског маратона” истакао је да му је драго што ће у оквиру манифестације бити приређена и хуманитарна акција, а сваки такмичар који прође кроз циљ, добиће мајицу и медаљу. Он је нагласио да до сада има око 450 пријављених учесника.

Јелена Радовић из Удружења „Сунце” рекла је да имају 382 члана и да се труде да особе с дечјом и церебралном парализом лакше укључе у животне токове и помогну им при запошљавању, а такве манифестације им много значе јер се осећају равноправним члановима друштва.

Јована Сајић је истакла да њима параолимпијци представљају узор и да им дају снагу да истрају, пошто је, како је истакла, за све њих „живот један велики маратон”.

С. Савић

Objavljeno: 30. 09. 2016.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Savić