Druženje zdrave i dece sa invalidetetom u Bloku 19a

Zdrava deca i deca sa invaliditetom družili su se u subotu (1. oktobra) i zajedno igrali tenis, odbojku, badminton u okviru Festivala rekreativnog sporta koji je održan u Bloku 19a.

Druženje u bloku 19a...

 

Zdrava deca i deca sa invaliditetom družili su se u subotu (1. oktobra) i zajedno igrali tenis, odbojku, badminton u okviru Festivala rekreativnog sporta koji je održan u Bloku 19a. U okviru festivala predstavljen je projekat „Eko oaza Blok 19a“, koji je nastao na inicijativu Udruženja građana „Moj lepi grad“, a podrazumeva uređenje zelene površine i igrališta za decu, zatim hranilišta i pojilišta za ptice.

Predviđeno je da se urade i rampe za osobe sa invaliditetom, kako bi i oni nesmetano mogli da koriste terene za igru i rekreaciju.

Predstavnik Udruženja Srđan Petrović kaže da je na projektu rađeno dugo kako bi se uredila slobodna i neuređena površina, te deca dobila prostor za igru.

On kaže da je za projekat stigla podrška gradskih institucija, što pokazuje bliskost i posvećenost da se zajedničke rešavaju problemi.

Sa idejom danas je na licu mesta upoznat i gradski urbanista Milutin Folić koji je rekao da je to dobra građanska inicijativa.

On je podsetio da je Blok 19a napravljen pre tridesetak godina te da je tada bio jedan od najmodernijih blokova u Beogradu, a da je danas prilično oronuo i da građani to žele da promene.

„Inicijativa za uređenje prostora došla je ka nama zimus i mi smo dali pismo podrške. Zelenilo je napravilo malo igralište za decu, a građani su sami animirali neke firme u kraju koje žele da kroz male donacije urede igralište“, rekao je gradski urbanista.
On je dodao da će grad pomoći da uz donacije koje pristignu, stanovnici Bloka 19a dobiju terene i zelene površine za godinu, dve.

Predstavnik Kancelarije za mlade Nikola Rajičić rekao je da Kancelarija podržava inicijative lokalnog karaktera, a posebno one koje se tiču inkluzije osoba koje su na margini društvene lestvice.

Zainteresovanost da pomognu u uređenju igrališta već je došla od kompanije Delez Srbija, koja ima objekat u blizini i kompanije Tikurila Srbija.

Objavljeno: 01. 10. 2016.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG