Paraolimpijci na sceni u Riju, Srbija ima svoje adute

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu u potpunosi završene, od 7-18. septembra u Brazilu će biti održane Paraolimpijske igre.

FOTO: THINKSTOCK

 

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru nisu u potpunosi završene, od 7-18. septembra u Brazilu će biti održane Paraolimpijske igre.

Tokom prethodnih 16 dana naši olimpijci su oduševili sa osam medalja, a odličja se očekuju i od paraolimpijaca.

Pre četiri godine u Londonu naših 13 predstavnika je osvojili čak pet medalja, od čega dva zlata. U Riju će ih biti 16, a nadmetaće se u četiri sporta: atletici, stonom tenisu, streljaštvu i dizanju tegova.

Jedna od uzdanica u Riju je upravo dizač tegova Petar Milenković, koji iz benča podiže 250 kilograma

„Pripreme idu po planu, sve u principu ide po planu, zadovoljan sam kako do sada idu pripreme i tamo idem na medalju“, rekao je Milenković za B92.

Paraolimpijska reprezentacija pratila je prenose iz Rija tokom svojih priprema. Kako kažu, uspesi naših sportista i osvojene medalje su veliki podstrek za njih.

„Poželite, nekako vam bude krivo, pomislite da ste mogli bolje, da date još od sebe, da to bude još bolje, bude vam krivo malo što niste, mada ne vidim šta sam još mogao, taj neki osećaj da treba i vi da ispoštujete kao i oni, tako da daje jednu jaku motivacionu dozu“, kaže Milenković.

Paraolimpizam je u velikoj ekspanziji širom sveta, a u taj segment sporta najviše ulažu najrazvijenije države. Desetak odsto ljudi na svetu se smatra da su osobe sa invaliditetom, a količina emocija koja je u samom borilištu je daleko daleko u većoj srazmeri u korist paraolimpizma.

Medalje iz Londona 2012. su doneli zlatni Željko Dimitrijević u bacanju čunja i Tanja Dragić u bacanju koplja, srebrni bacač kugle Draženko Mitrović i stonoteniseri Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler.

Zastavu Srbije na otvaranju Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru nosiće stonoteniserka Borislava Perić Ranković.

Izvor: www.b92.net