Prvi susret sa pozornicom osoba sa invaliditetom

Korisnici Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sunce“ u Vodicama kod Prokuplja uz pomoć Varoškog pozorišta „Histrion“ pripremaju predstavu „Kraljevski festival“.

 

Korisnici Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sunce“ u Vodicama kod Prokuplja uz pomoć Varoškog pozorišta „Histrion“ pripremaju predstavu „Kraljevski festival“. Ovo je prvi put da se u pozorište uključe osobe sa invaliditetom.

Za njih je ovo prvi susret sa pozornicom. Na licima, zbunjenost i rešenost da sve urade kako treba. I želja da se igraju.

„Meni je ovde sve lepo. Ovde mi je lepo, u pozorištu. Mnogo volim da glumim“, kažu deca.

Da je lepo, ali ne i lako stvarati predstavu potvrđuju i vaspitači koji su se poput svojih štićenika prvi put našli na ovakvom zadatku.

„Sve se može uz dobru volju i trud. Kada vidimo njihov napredak i kada vidimo uspeh sve je to još bolje“, kaže Snežana Aranđelović, defektolog.

„Veoma uživaju. Najviše se opuste uz muziku. Veoma su srećni. U pripremi Kraljevskog festivala, prve inkluzivne predstave u Prokuplju uz glumce varoškog pozorišta Histrion učestvuje sedmoro korisnika dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom Sunce“, kaže Ivana Ugrenović, logoped.

„Sa ciljem da našu decu uključimo, da ih socijalizujemo da i ona osete nešto što nisu imali mogućnosti do sada“, kaže Dragoslav Petrović, koordinator u Dnevnom boravku Sunce.

„Mi smo bili iznenađeni koliko su oni to dobro shvatili i kako su se uklopili u ovaj rad. Naravno mi smo njima dali toliko prostora koliko i mogu. Oni su to dobro odradili i ja sam sasvim zadovoljan“, kaže Miroljub Mirović, direktor Varoškog pozorišta Histrion.

Inkluzivno pozorište kao jedan u nizu projekata psihofizičke i socijalne podrške za dvadesetak korisnika dnevnog boravka Sunce pomoglo je Ministartvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Izvor: www.rts.rs

O tome i na:

– www.toplickevesti.com – Deca iz „Sunca“ i pozorište „Histrion“ pripremaju pozorišnu predstavu

– www.prokupljenadlanu.rs – Histrion i deca iz Dnevnog boravka Sunce pripremaju predstavu