Velika humanitarna pobeda Informera: Paraplegičar Mirko Zec dobio invalidska kolica!

Mirko Zec (66), paraplegičar iz Beograda koji je skoro četiri godine prikovan za krevet, juče je dobio na poklon invalidska kolica, samo dan pošto je Informer pisao o njemu!

 

Mirko Zec (66), paraplegičar iz Beograda koji je skoro četiri godine prikovan za krevet, juče je dobio na poklon invalidska kolica, samo dan pošto je Informer pisao o njemu!

Priča o Mirku, koji nije mogao da dobije invalidska kolica od države jer je po pravilniku morao da ima vozačku dozvolu, očigledno je ganula mnoge humane ljude u Srbiji, pa su se od ranog jutra javljali našoj redakciji i nudili pomoć.

Na kraju, trojica prijatelja iz Beograda, koji su nam se predstavili samo kao Žika, Maki i Pera, spakovali su svoja kolica u automobil i odneli ih Mirku.

– Kada smo u Informeru pročitali da je Mirko Zec poslednji put izašao iz kuće pre četiri godine i da bez tuđe pomoći ne može ni do toaleta, rešili smo da mu poklonimo invalidska kolica koja je ranije koristio naš prijatelj – kažu Žika, Maki i Pera, koji iz skromnosti nisu hteli ni da se fotografišu, niti da im se objave puna imena, samo su napomenuli da bi bilo lepo da napišemo da su rodom iz Like.

Mirko Zec nije krio radost što će nakon četiri godine opet moći da se samostalno kreće po stanu.
– Hvala, dobri ljudi! Hvala vam do neba… Sada mogu i na pecanje da idem. Da se opet osetim kao čovek. Četiri godine sam prikovan za postelju i zavisim od tuđe pomoći – rekao je juče vidno potresen Mirko Zec, dok je isprobavao kako funkcionišu invalidska kolica koja je dobio na poklon.

Zec, podsetimo, osim paraplegije i preležanog infarkta, ima i astmu, hipertenziju, bolesnu kičmu i ozbiljne psihičke probleme, zbog čega se u više navrata lečio u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.
Sve to, ipak, nije bilo dovoljno da o trošku države dobije invalidska kolica.

RFZO odlučivao, a ne PIO fond

Odluku da se Mirku Zecu ne dodele invalidska kolica jer ne poseduje vozačku dozvolu doneo je Republički fond za zdravstveno osiguranje, a ne PIO fond, kako je greškom pisalo na jednom mestu u tekstu objavljenom u Informeru u jučerašnjem broju.

U obrazloženju kojem je Mirku odbijeno izdavanje invalidskih kolica na ručni pogon doslovce stoji da je uslov za njihovo dobijanje „da ima sopstvenu saobraćajnu dozvolu za prilagođeno putničko vozilo i vozačku dozvolu“.

 

Petoro invalida, a nigde prilaza

Pored Mirka Zeca, u zgradi u Ustaničkoj ulici u beogradskom naselju Konjarnik živi još petoro invalida koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, ali to nije bio dovoljan razlog da ova višespratnica dobije prilaz za invalide.
– Porodice ovih ljudi se dovijaju na razne načine da bi svoje članove porodice koji su prikovani za kolica izveli u šetnju – kaže Mirkov komšija Siniša Dinčić.

Izvor: www.informer.rs

Autor: V. N.