APSURD RFZO Paraplegičaru ne daju kolica jer nema vozačku!

Penzioner Mirko Zec (66) iz Beograda, paraplegičar i težak srčani bolesnik koji je praktično potpuno nepokretan, ne može da o trošku države dobije invalidska kolica, jer po Pravilniku za medicinsko-tehnička pomagala za to mora da ima vozačku dozvolu?!

 

Penzioner Mirko Zec (66) iz Beograda, paraplegičar i težak srčani bolesnik koji je praktično potpuno nepokretan, ne može da o trošku države dobije invalidska kolica, jer po Pravilniku za medicinsko-tehnička pomagala za to mora da ima vozačku dozvolu?!

U obazloženju kojem je Mirku odbijeno izdavanje invalidskih kolica na ručni pogon doslovce stoji da je uslov za njihovo dobijanje „da ima sopstvenu saobraćajnu dozvolu za prilagođeno putničko vozilo i vozačku dozvolu“. Zbog ovog neverovatnog birokratskog paradoksa, Mirko je već četiri godine prikovan za krevet, bez ičije pomoći, jer živi kao samac.

Mirko živi na Konjarniku i kaže da je zaboravio kada je poslednji put izašao iz kuće, jer bez tuđe pomoći ne može ni do toaleta.

Osim paraplegije i preležanog infarkta, ovaj nesrećni čovek ima i astmu, hipertenziju, bolesnu kičmu i ozbiljne psihičke probleme, zbog čega se u više navrata lečio u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu.

– Željan sam vazduha i sunca, pa sam rešio da od Fonda zatražim invalidska kolica, verujući da ispunjavam sve uslove da ih dobijem. Međutim, provostepena invalidska komisija odbila je moj zahtev. Žalio sam se na ovo rešenje, verujući da ću ipak dobiti kolica. A onda je usleio šok! Verovali ili ne, odbili su me uz obrazloženje da nemam vozačku dozvolu?! Gledam u ovaj papir i ne verujem svojim očima. Pa šta će mi vozačka dozvola za invalidska kolica sa kojima bih se kretao po kući? Da kao čovek s njima odem do toaleta – pita se Mirko Zec.

On je novinarima pokazao i odgovor drugostepene komisije u kojem doslovce piše da ne ispunjava uslove za invalidska kolica jer nema vozačku dozvolu.

Nesrećnog Mirka pet puta nedeljno obilazi gerontodomaćica, a povremeno svrate i komšije kojima je žao muka kroz koje prolazi.

– Da nije njih, ja ne znam šta bih, jer je moj život postao pakao. Nemam čemu boljem da se nadam otkako su odbili moj zahtev da dobijem invalidska kolica – priča nesrećni Beograđanin.

Mirkov komšija Siniša Dinčić, inače socijalni radnik po struci, kaže da ne može da veruje da je komisija odbila zahtev da mu dodeli invalidska kolica.

– Mirko četiri godine ne može da ode ni do toaleta. Kada treba da ide kod lekara, skupimo se dvoje-troje komšija, pa ga na stolici odnesemo do automobila – priča komšija Dinčić.

U RFZO potvrđuju da je Zecu po Pravilniku potrebna vozačka dozvola i da lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije može da uputi na davanje nekog drugog tipa invalidskih kolica za koje nije potrebna dozvola.

Izvor: www.alo.rs

Autor: Informer