Акценат на универзалним културним вредностима

Мало приче, мало плеса и музике, рецепт је овогодишњег “Лета у врту галерија”…

 

Мало приче, мало плеса и музике, рецепт је овогодишњег “Лета у врту галерија”, како поетично гласи наслов програма на новосадском Тргу галерија, где су смештене и раде Галерија Матице српске и Спомен збирка Павла Бељанског. Врт, овај пут, ипак биће само онај део природе код Спомен збирке Павла Бељанског, јер Галерија Матице српске сређује фасаду, па се њен изостанак правда овај пут.

Управница Спомен збирке Павла Бељанског, Јасна Јованов, рекла је јуче на конференцији за новинаре да је било идеја и да се одустане, јер “Лето у врту галерија” су покренуле и одржале обе галерије са трга који је по њима добио име. Ипак, тако би пропао континуитет који су брижљиво градили са намером да се летњи садржаји у култури не сведу на чисту забаву. Зато су се ове године и одлучила да самосталним снагама потпишу иначе групни догађај.

Два основна разлога за “Лето у врту галерија” су континуитет програмског деловања и промена акцента на универзалне културне вредности, као што су књижевност или музика, навела је Јасна Јованов.

“Лето у врту галерија” почиње сутра и наставиће се сваког четвртка током августа, од 21 до 23 сата. Први гост је писац Владимир Пиштало, који ће искористити своје одлично познавање Америке, прецизније, Сједињених Америчких Држава, где предаје на колеЏу Бекер, како би испричао занимљиву путописну причу “Откривање Америке”.

Јулијана Стојсављевић из Спомен збирке Павла Бељанског предсатвила је и остале програме “Лета у врту галерија”, уз напомену да ће бити одржани унутра, ако то напољу временски услови не буду дозвољавали. Позитивна енергија и франкофони дух у виду музичког наступа бенда “ЈеуНС”, публику очекује 11. августа. Некадашњи студенти романистике наставилу су своје познанство кроз рад у бенду који свира латино и афро-поп звуке, уз које је врло лако и заплесати.

Још једна путописна прича, овај пут са другог краја света и друге крајности његове геополитичке слике, из Сирије, доћи ће из уста Жикице Милошевића, новинара и уредника листова “Дипломаси енд комерц”, “Економист” и “Хело! Тревел”. Он ће причати о Сирији пре рата и таласа избеглица који је довео до низа значајних појава и промена у Европи, а прети и да стигне до Америке.

“Лето у врту галерија” ће концертом затворити гудачки квартет “Ил Белпаесе”, представљен као квартет врсних музичара и педагога, активних и на међународној сцени, са репертоаром који чине и поп песме, евергрин, хитови Ерика Клептона, Мајкла Џексона, Стинга и других.

На јучерашњој конференцији за новинаре саопштено је да је од почетка 2012. до сада, у оквиру “Лета у врту галерија” реализовано 45 тематских вечери уз учешће 128 извођача и посету која броји преко 7.000.

Игор Бурић

Ускоро нови „Бук ток”

У Спомен-збирци Павла Бељанског јуче је скренута пажња на још програма који ће бити актуелни до јесени. Међу њима се истичу ново домаћинство конференцији “Бук ток” издавача “Колор прес груп”, у припреми је изложба слика Игњата Јоба у Загребу, наставиће се рад са децом редовног и школског програма за особе с инвалидитетом, као и други програми.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Igor Burić