Конкурс за нове кориснике помагала

Еколошко-хуманитарна организација „Чепом до осмеха” недавно је остварила још један изузетан успех. Током првих десет дана августа биће објављен конкурс за наредну акцију, а све информације могу се пратити на сајту или „Фејсбук“ страници „Чепом до осмеха“.

Помоћ стиже онима којима је најпотребнија

 

Еколошко-хуманитарна организација „Чепом до осмеха” недавно је остварила још један изузетан успех и заједно с великодушним људима, који учествују у хуманитарним акцијама те организације, донела срећу још једном младом бићу. Давид Ваневски из Јабуке једанаесто је дете којем је хуманитарна акција „Чепом до осмеха” обезбедила помагало захваљујући којем његов живот лакше функционише. Цена помагала обично износи око 100.000 динара, а електрична колица за Давида, као и раније набављен електрични вертикализатор за Милана Бореновића из Шајкаша, два су већа помагала, која су коштала око 300.000 динара.

– Прошле године у јуну објавили смо конкурс и тада је било одабрано троје деце – каже председница организације „Чепом до осмеха” Вања Петковић. – За годину помогли смо четворо деце, што је велики успех с обзиром на то да су помагала скупа. Конкретно, за Давида Ваневског акција је трајала око пет месеци. Више се чепова скупи док траје школска година. Сада је затишје, а већ у септембру очекујемо захуктавање.

Током првих десет дана августа биће објављен конкурс за наредну акцију, а све информације могу се пратити на сајту или „Фејсбук“ страници „Чепом до осмеха“. Могу конкурисати деца од 3 до 18 година и редовни студенти до 26 година с било којом сметњом у развоју и из било којег дела Србије. Ако ће то помагало њима олакшати живот, хуманитарна организација „Чепом до осмеха“ је ту. Предност имају родитељи који су подстанари, самохрани родитељи и вишечлане породице. Исто тако, предност имају породице које се труде и желе да и саме допринесу акцији јер све то много значи организацији, али и бројним волонтерима који у све то улажу несебичан труд и рад.

За поменута најскупља помагала потребно је сакупити око десет тона чепова. Цене помагала су различите па је за мања било потребно око четири до шест тона чепова. Зависи и од купаца, неки траже сортиране чепове, неки неће да узму прљаве, оштећене, морају бити пробрани, тако да цена зависи од многих фактора. Главна карика ове хуманитарне акције је и „БеЏ“ курирска служба, која превози чепове из свих крајева Србије без икакве новчане надокнаде.

Велики број хуманих људи, као и институција, укључује се у акцију, а највише вртићи. Најмлађи су најактивнији.

– Моја замисао је била, пошто сам педијатријска сестра, да најмлађима усадимо тај осећај за екологију и самим тим они су покретачи – истиче Вања Петковић. – Када дођу кући и кажу мами и тати да им чепови требају за вртић, родитељи почну да их сакупљају због деце, укључује се често и остала родбина, па касније с поносом сви схвате колико су део тога. Зато је моја замисао била да деца буду покретачи свега јер они су наша будућност.

Б. Павковић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: B. Pavković