Sa Kaćkog puta nišane Rio

Pripreme strelaca sa invaliditetom za Paraolimpijske igre,

 

Pripreme strelaca sa invaliditetom za Paraolimpijske igre,

Streljačka reprezentacija Srbije u konkurenciji sportista sa invaliditetom u Novom Sadu se priprema za Paraolimpijske igre, koje će se održati u septembru u Brazilu. Selektor Nenad Pajić i trener Ivan Kvasnevski ističu da je reč o bazičnim pripremama, uvodnom ciklusu u završne treninge u kojem se radi na tehnici i kondiciji.

– Nećemo putovati u inostranstvo već kompletne pripreeme za Rio uraditi u Novom Sadu – kaže selektor Pajić. – Jer, ovde imamo najbolje uslove, i vazdušno strelište na Sajmištu i strelište za malokalibarsko oružje kraj Kaćkog puta, a osim toga, zbog siromašnih sredstava i činjenice da smo porodični ljudi, odluka je da nam Novi Sad bude baza kao i ranijih godina kada smo odavde odlazili na velika takmičenja. Za kraj smo ostavili termin od 10. do 20. avgusta, pošto u septembru putujemo u Brazil.

Naši stručnjaci nade polažu u Živka Papaza (48), Lasla Šuranjija (37), Dragana Ristića (37), Zdravka Savanovića (45) i Rastka Jokića (27), „majatore mušice“ koji su 2013. godine na Evropskom prvenstvu poneli epitet najuspešnije reprezentacije sa čak 11 osvojenih medalja.

Papaz, najiskusniji strelac, takmičiće se u tri pištoljske discipline, a inače je bronzani u Evropi. Šuranji, koji nastupa u četiri discipline u gađanju puškom, evropski je šampion i bivši svetski rekorder, a Jokić, takođe šampion Evrope, i pre dve godine najbolji sportista sa invaliditetom u Srbiji, nastupa u tri discipline. Savanović je olimpijsku vizu izborio na Svetskom kupu u SAD i nastupaće u gađanju puškom ležeći.

Selektor Pajić u prvi plan ističe odličnu saradnju sa Streljačkim savezom Srbije, streljačkom družinom „Novi Sad 1790“, koja je sjajan domaćin i Ministarstvom omladine i sporta koje obezbeđuje sredstva.

– Bez tih finansija invalidski sport ne bi funkcionisao. Mi strelci smo treći u rangu u paraolimpijskom komitetu i takođe odličnu saradnju imamo sa „Spensom“ koji nam redovno izlazi u susret kao i sa Tenis akademijom „Elit“ u čijem smo sportskom hotelu smešteni i gde već dolazimo pet godina zaredom – ističe Pajić.

Legenda i rekorder

Kragujevčanin Dragan Ristić je, kako selektor Pajić ističe, živa legenda streljaštva u Srbiji, bivši svetski prvak, sada vicešampion planete i prvak Evrope, ali, pre svega, aktuelni svetski rekorder u osnovnom i finalnom delu gađanja, sa najboljim rezultatom od svih strelaca, 639,5 krugova u osnovnom i 213,0 u finalnom delu. – Ristić je to postavio 2013. godine, a kuriozitet je da je naš državni rekord 642,5 krugova u osnovnom, a 213,5 u finalnom delu – objašnjava selektor Pajić.

Objavljeno: 26. 07. 2016.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Novi Sad

Autor: S. B.