Mihajlović: Krov nad glavom za najugroženije

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović uručila je u Čačku ključeve preostalih pet stanova za socijalno stanovanje u naselju Atenica, a krov nad glavom dobile su samohrane majke i osobe sa invaliditetom.

Beta

 

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović uručila je u Čačku ključeve preostalih pet stanova za socijalno stanovanje u naselju Atenica, a krov nad glavom dobile su samohrane majke i osobe sa invaliditetom. Mihajlovićeva je tokom posete Čačku najavila da će vrlo brzo početi rušenje nelegalnih objekata.

Izgradnja stanova u Čačku je završena krajem 2013. godine, a u Atenici je izgrađeno šest zgrada sa ukupno 24 stana. Stanovi su površine oko 70 kvadrata i na građevinske radove je potrošeno oko 70,7 miliona dinara bez PDV-a.

„Vlada Srbije je još 2013. izdvojila 200 miliona dinara za 135 stanova na teritoriji Srbije u šest gradova, među kojima je Čačak gde je 19 stanova već podeljeno i meni je drago da će 12 dece u Čačku da dobije krov nad glavom“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla da je ceo proces bio transparentan po pitanju kriterijuma na osnovu kojih su stanovi dodeljeni.

„Čeka nas završetak stanova u Nišu, Kragujevu, Kikindi i Zrenjaninu i to je ono što država zajedno sa lokalnim samoupravama i drugim institucijama radi. Možda se čini da je to mali broj stanova, ali je to veoma značajno za ljude koji su dobili ključeve stanova“, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u Čačku je manje novaca potrošeno nego što je bilo opredeljeno zahvaljujući uštedama.

„Ministar Velimir Ilić je započeo ovaj projekat i evo mi ga završavamo“, istakla je Mihajlovićeva.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je zahvalio vladi i ministarki Mihahjlović dodajući da je Grad Čačak učestvovao sa 37 miliona dinara u projektu gradnje 24 stana, Vlada sa 47 miliona, kao i da je ukupna vrednost sa PDV-om 84 miliona dinara.

Republička agencija za stanovanje je učestvovala sa 47 miliona dinara. Stanovi se nalaze u Obrežu.

Prvih 19 stanova je dodeljeno 11. decembra 2015. godine i to samohranim roditeljima šest stanova, osobama sa invaliditetom dva, porodicama sa četvoro dece jedan i ostalima 10 stanova.

To nisu stanovi za socijalno ugrožena lica već je reč o socijalnim stanovima koji se izdaju na tri godine i plaća se kirija 8.347 dinara.

Osim Čačka završeno je još 40 stanova u Zrenjaninu, Kraljevu, Kikindi i Pančevu, a uskoro će i u Nišu stanove dobiti još 70 porodica.

Vlada je u prethodne dve godine izgradila i dodelila 64 socijalnih stanova, završava se još 70 i planirana je gradnja još 31 stana u Staroj Pazovi, Pančevu i Kikindi.

 

Uskoro počinje rušenje nelegalnih objekata

Ministarka Mihajlović je izjavila da će vrlo brzo početi rušenje nelegalnih objekata u Srbiji, koji su bez dozvole građeni nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata.

„Očekujem u najskorijem periodu da počne rušenje, satelitski snimak je dostupan, Republički geodetski zavod ga je platio, tako da imamo sve što je potebno da krenemo u taj proces. Trenutno se na celoj teritoriji Srbije snimaju objekti i komisije popisuju objekte na terenu“, rekla je Mihajlovićeva .

Reč je o bespravnim objektima koji ne mogu da budu ozakonjeni, kao i objektima koji su građeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je usvojen u novembru 2015. godine.

Ministarka je rekla da će objekti biti rušeni na osnovu satelitskog snimka na osnovu kojeg će se upoređivati stanje, da li je nešto građeno posle donošenje zakona.

„Ima dosta neobičnih situacija, pa često inspektori to ne urade na pravi način. Urade rešenje o rušenju, jer vide da je nešto napravljeno nakon donošenja zakona, a onda upute stranku na ozakonjenje – to ne može. Sve što je napravljeno bez dozvole nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata i nakon satelitskog snimka ide na rušenje“, poručila je Mihajlovićeva .

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovića je istakla da će Ministarstvo već sutra imati oko toga sastanak u Beogradu, koji ima najveći broj nelegalnih objekata.

„Sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim smo napravili tim i krećemo u ubrzavanje tog procesa, što znači rušenje i veću kontrolu inspekcije. Mislim da u mnogim gradovima mora da se povećaju kapciteti inspekcije, koja mora odgovorno da radi svoj posao“, istakla je Mihajlovićeva.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG