Вулин: Подстичемо запошљавање особа са инвалидитетом

Mинистар за рад Aлександар Вулин изjавио jе 14. јуна да су и ове године предвиђена значаjна средства за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом.

 

Београд – Mинистар за рад Aлександар Вулин изjавио jе 14. јуна да су и ове године предвиђена значаjна средства за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом.

„Предвидели смо значаjна новчана средства за подстицаj запошљавања особа са инвалидитетом и ове године jе то 550 милиона динара“, рекао jе Вулин новинарима после конститутивне изборне седнице Скупштине Савеза слепих Србиjе.

Oн jе додао да се нада да ће послодавци препознати потребу, своjу шансу да ће се jавити и више него до сада запошљавати особе са инвалидитетом.

Вулин jе истакао и да очекуjе да ће у току ове године бити усвоjен закон о организациjама особа са инвалидитетом коjи ће, како jе рекао, коначно увести ред у ту област.

Према његовим речима, тим законом ће се знати коjе су то орагнизациjе од посебног значаjа коjе имаjу традициjу, резултате иза себе…

„Oчекуjем да ће скупштински сазив то брзо усвоjити“, рекао jе Вулин.

„Oсобе са инвалидитетом су важан део нашег друштва и ту не говотрим само о слепим и слабовидим већ о свим особама са инвалидитетом коjе имаjу право и треба да очекуjу сваку подршку и помоћ од читаве заjеднице“, рекао jе Вулин.

Oн jе додао да се квалитет друштва мери и по томе како се односимо према онима коjима jе помоћ потребна, односно како се односимо према особама са инвалидитетом.

Наводећи да у Србиjи има око 12 хиљада слепих и слабовидих, Вулин jе истакао да се мора водити рачуна о томе да се на првом месту обезбеди одговараjуће образовне претпоставке, а онда и све друге, да би могли да живе у нашоj заjедници, у друштву коjе њима припада колико и било коме другом.

„Уколико нисмо у стању да омогућимо сваком слепом и слабовидом детету да се образуjе, напредуjе, да се бори за своjу будућност, онда се поставља питање да ли смо успешни као друштво и да ли можемо тако да се понашамо према било ком члану своjе заjеднице“, рекао jе Вулин, додаjући да jе неопходно да се подсетимо да су особе са инвалидитетом важан део нашег друштва, да нису никакав терет и да су људи као и сви други коjима jе некада потребна помоћ.

Досадашњи председник Савеза слепих Србиjе Милан Стошић рекао jе да са задовољством може да се констатуjе да jе положаj слепих и слабовидих у односу на окружење у приличноj мери побољшан у последње време.

Oн jе као два кључна проблема истакао и проблем инклузивног образовања и запошљавања.

фото Танјуг/ J.Пап, архива

Objavljeno: 14. 06. 2016.

Izvor: www.tanjug.rs