Премијера превазишла и најлепша очекивања

Премијерни Фестивал спорта за све Војводине, одржан у Новом Саду, окупио је преко хиљаду учесника из читаве Покрајине.

 

Премијерни Фестивал спорта за све Војводине, одржан у Новом Саду, окупио је преко хиљаду учесника из читаве Покрајине. Учесници су били свих узраста и физичких способности, од предшколаца, до ветерана, инвалида и особа са посебним потребама. У богатом и добро осмишљеном програму свако је могао да нађе најприкладнију и одговарајућу активност. С обзиром да је манифестација била фестивалског карактера, а могли су да јој се прикључе и сви грађани који су дошли на терене СЦ Сајмиште и СРЦ МАР.УК . И многи су то искористили, посебно они најмлађи.

Програм није био претерано захтеван, па су сви терени и објекти у два спортска центра били искоришћени до максимума. На фудбалском игралишту најмлађи су показали вештине и спретност на полигону, после њих на истом простору своје умеће приказале су девојчице (више узраста) у фитнес програму, док су тик уз њих своје вештине демонстрирали аикидо и кендо борци сениорског узраста, а то су учинили и млади каратисти. Кендо мајсторима придружили су се и најмлађи гледаоци који су могли да се опробају у овој вештини. Инвалиди су се огледали у стоном тенису и седећој одбојци, а сениори и ветерани су се надметали у одбојци (мешовите екипе), мини фудбалу, куглању, баскету, шаху и бадминтону.

На модерној аутоматској стрељани СЦ Сајмишта пуцао је ко год је желео . Слично је било и с пикадом, јер су табле биле окачене на неколико стабала, а највише интересвања показали су најмлађи. Многи од дечака и девојчица покушали су да проникну у тајне бејзбола, али их је све највише привукло пењање уз стену. Највише узбуђења, и навијања, било је у надвлачењу конопца, а актери су били најмлађи у мешовитом саставу, девојчице и дечаци. Било је велике радости победника,као и суза.

Највише гледалаца било је на бетонском кошаркашком терену, уз који су биле клупе и столице у дебелом хладу разгранатих крошњи. А ту се одвијао и врло занимљив програм. Представили су се фолклорци са неколико сплетова игара, затим аеробик групе, па зумба, модерни и обични плесови, кангоо фитнес… А стотинак метара даље, на другој асвалтној плочи био је полигон за младе бициклисте, а потом су се ту огледали и хокејаши на ролерима.
Био је то заиста прави спортски дан за све, а све честитке за организатора манифестације, Савезу спорт за све Војводине, јер је идеја положила испит и уверени смо да ће постати традиционална. А, ево шта о Фестивалу каже председник  овог Савеза Бранко Вујовић.

– Савез спорт за све Војводине органиизовао је први  Фестивал, што је некада чинио савез Новог Сада и ми смо желели да се тај континуитет настави. Циљ нам је да промовишемо физичку активност, да покушамо да мобилишемо организације из читаве Војводине, које су се значајно одазвале, и да се на овако лепом догађају окупимо, упознамо и промовишемо спортско-рекреативне вредности. Важно је да укажемо на тај сегмент – каже Вујовић. – Мислимо да у локалним самоуправама третман према спорту за све није какав би требало да буде.

А шта значи третман, то је да се испоштује Национална стратегија,као и Закон о спорту, да је спорт за све област која треба да обезбеди грађанима да се баве спортом у функцији здравља. Много се прича о спорту али се то увек своди на спортске организације, клубове, такмичење, а нама је важно да покажемо да грађанима треба обезбедити да се сваке недеље, у континуитету, баве спортом. Фестивал само треба да на то скрене пажњу, да нас мобилише, а онда да наставимо даље да радимо у нашим организацијама, којих у Војводини има стотинак, и да промовишемо ту вредност.

Бранко Вујовић се, у име Савеза, захвалио грађанима који су учествовали на Првом фестивалу спорта за све Војводине, спортским стручњацима, као и организацијама које су помогле ову манифестацију: Спортски центар Војводина, СРЦ МАР.УК, Школица спорта Оле и ФК Бистрица (уступили све терене и објекте без накнаде), Савез за школски спорт Новог Сада, све организације спорта за све из Војводине и Новог Сада, школи за децу са посебним потребама др „Милан Петровић”, Завод за  хитну медицинску помоћ, Факултет спорта и физичког васпитања Нови Сад, ТИМС Нови Сад, Факултет  за спорт Универзитет Унион – Никола Тесла Београд,  Спасиоцима са Штранда за презентацију прве помоћи, Удружењу родитеља за борбу против дијабетеса  и многобројним организацијама које су својим учинком помогле да Фестивал изгледа како је изгледао.

– Хтели смо да покажемо да овакава приредба не мора ништа да кошта, или веома мало. Ово је била права фестивалска манифестација, иако је негде било духа такмичења, што је неминовно, али је превасходно била фестивалска.Захваљујем се и свим медијима који су испратили ову нашу активност. Премијерни Фестивал је превазишао наша најлепша очекивања, а ми се надамо да ће он постати традиционалан. Жеља нам је да у догледно време подигнемо на ноге целу Војводину и да укажемо колико је важно бавити се спортом -рекао је Вујовић.

Слободан Јаковљевић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Slobodan Jakovljević