Kreativni kutak za mališane sa invaliditetom

Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ i kompanija Vip mobile otvorili su Centar podrške i edukacije opremljen uređajima zasnovanim na asistivnoj tehnologiji, koji imaju svojevrsnu primenu u radu sa decom sa smetnjama u razvoju.

 

Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ i kompanija Vip mobile otvorili su Centar podrške i edukacije opremljen uređajima zasnovanim na asistivnoj tehnologiji, koji imaju svojevrsnu primenu u radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Ovaj jedinstveni centar u Beogradu poseduje radni kutak u kome je predviđeno da se svakodnevno realizuje raznovrsni program za decu i roditelje, poput edukativnih radionica i besplatne pravne, psihološke i fizioterapeutske pomoći, kao i senzornu sobu čiji se terapeutski efekti postižu stimulacijom čula.

Korisnici centra imaće prostor gde će tokom slobodnog vremena moći da koriste računare i druge digitalne uređaje, uz pomoć specijalno kreiranih miševa i tastatura, prilagođenih njihovim potrebama. Takođe, njima će na raspolaganju biti i interaktivne table po kojima će moći jednostavno da pišu i crtaju rukama, ali i da gledaju edukativni i zabavni video sadržaj. Ovaj jedinstveni Centar poseduje i senzornu sobu, prostoriju opremljenu elementima za podsticanje vizuelnog i taktilnog, kao i čula mirisa i sluha. U zavisnosti od oblika invaliditeta, predviđeno je da stručno osoblje određuje terapiju i način rada sa detetom, odnosno koji će se uređaji, tj. stimulansi unutar senzorne sobe koristiti. O korisnicima Centra brinuće pedijatri i fizioterapeuti unutar prostora za masažu i fizikalnu terapiju, a na raspolaganju će im biti besplatne usluge psihološke i pravne pomoći.

Osim toga, mališani će imati priliku da sa nutricionistom pripremaju hranu u „čarobnoj kuhinji”, a tri mlade hip-hoperke Ana, Esma i Marina, štićenice udruženja „Plava školjka” dobile su kutak za vežbanje u prostoriji opremljenoj posebnim ogledalima sa LED osvetljenjem. Takođe, jednom mesečno će biti organizovan Dan otvorenih vrata, kada će svi zainteresovani iz cele Srbije moći da se upoznaju sa radom i programom Centra.

„Ponosna sam što je naše udruženje deo ovog projekta, koji mališanima omogućava upoznavanje sa osnovama digitalne pismenosti i upotrebu asistivne tehnologije, pružajući im tako priliku da iskoriste sve svoje potencijale. Centar će pružiti dobrodošlicu deci sa invaliditetom iz svih krajeva Srbije, a ne samo iz Beograda. Pored edukativnog aspekta, naš centar će pružiti podršku deci i mladima sa invaliditetom, kao i njihovim roditeljima. Cilj nam je da osnažimo porodice kroz niz različitih radionica u kojima će zajedno učestvovati”, rekla je Nadica Blažić, predsednica i osnivač udruženja „Plava Školjka”. „Ovo je pravi primer kako savremena tehnologija može da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. Cilj Centra je da dugoročno doprinese rešavanju problema inkluzije dece sa invaliditetom i pomogne ovim mališanima i njihovim porodicama da se lakše suočavaju sa svakodnevnim problemima“, poručila je ovom prilikom Natali Delić, direktor/CTO kompanije Vip mobile.

Otvaranje Centra podrške i edukacije za decu sa invaliditetom i njihove roditelje jedna je od aktivnosti u okviru projekta „Vidljive i nevidljive veze” koji se realizuje tokom cele godine uz pomoć donacije kompanije Vip mobile. Ovaj projekat pokrenut je sa ciljem da osnaži i unapredi položaj dece sa invaliditetom kroz digitalno opismenjavanje i upotrebu asistivne tehnologije.

Svi zainteresovani za korišćenje programa Centra podrške i edukacije, mogu da se prijave putem telefona 060 4534888 ili da posete Centar u ulici Ljube Davidovića 55, lokal 5.

Dodatno:
O Vipu

U novembru 2006. Vip, član Telekom Austrija Grupe, obezbedio je licencu za GSM 900/1800 i UMTS mreže. Vip mobile nudi pun portfolio mobilnih usluga za pripejd, postpejd i biznis korisnike. Vip je najveća grinfild investicija u Srbiji do sada, sa uloženih 916,6 miliona evra. Na kraju decembra 2015. godine, Vip je imao više od 2.1 miliona aktivnih korisnika uz 22,5% tržišnog učešća i zapošljavao više od 900 stručnjaka i menadžera. Vip je ekskluzivni strateški partner Vodafona u Srbiji. Više informacija na www.vipmobile.rs

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

Izvor: www.beta.rs