Pomoć invalidima

Velika očekivanja od angažovanja personalnih asistenata u Jagodini. Cilj su trajno finansiranje saradnika i masovnije zapošljavanje.

Ljudi iz Centra za samostalan život invalida sa asistentima

 

Velika očekivanja od angažovanja personalnih asistenata u Jagodini. Cilj su trajno finansiranje saradnika i masovnije zapošljavanje.

Krozu projekat Centra za samostalni život invalida u Jagodini biće angažovano deset personalnih asistenata koji će osobama sa invaliditetom pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Realizacija prvog projekta pod nazivom „Samostalnost pre svega“ počela je sredinom aprila, finansira ga Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, a četiri invalida su dobila personalne asistente koji će sa njima svakodnevno provoditi po šest sati – tokom narednih šest meseci.

Drugim projektom, koji finansira lokalna samouprava, šest personalnih asistenata je angažovano takođe na pola godine, po četiri sata dnevno.

– Potrudićemo se da obezbedimo trajno finansiranje personalnih asistenata za naših 50 članova, a ne samo preko projekata. Još više nam, međutim, znači to što su u okviru javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje, od sredine maja, na četiri meseca, zaposlene tri osobe sa invaliditetom. To je veoma bitan projekat jer još postoje predrasude kada je reč o radnom angažovanju invalida, iako je usvojen Zakon o zapošljavanju osoba iz ove populacije – kaže Dimitrije Gligorijević, predsednik Centra za samostalni život invalida u Jagodini, precizirajući da će njihovi članovi izrađivati ukrasne i upotrebne predmete koji će biti prikazani na prodajnoj izložbi, po završetku projekta.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Z. Gligorijević