Vulin: Osobe sa invaliditetom nisu teret već deo zajednice

Velika Plana – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je 40. Festivalu kulturno – umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije.

Александар Вулин (Фото Танјуг)

 

Velika Plana – Ministar za rad, zapošljavAnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je u subotu (28. maja)  40. Festivalu kulturno – umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije gde je naveo da je ove godine odvojeno 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

“Ono što je važno i što je poruka ovog skupa, ali i politike ministarstva i vlade jeste da osobe sa invaliditetom imaju pravo da učestvuju u svakodnevnom životu. Oni nisu naš teret već su deo naše zajednice i imaju pravo da učestvuju u životu Srbije kao i svi drugi. Zato smo ove godine odvojili 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom što je više nego prošle godine“, rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će se i ubuduće odvajati više novca, ali i ne samo to, već da će poslodavci razumeti da treba da zapošljavaju osobe sa invaliditetom i koriste podsticaj koje daje država.

Kako kaže, na taj način osobe sa invaliditetom postaju zaista deo našeg društva.

“Trudimo se da, koliko je moguće, mobilišemo i donatorsku zajednicu da pomognu i nađemo načina da osobe sa invaliditetom imaju lakši život“, rekao je Vulin.

Vulin, koji je predsednici udruženja gluvih i nagluvih Srbije Suzani Maslać Matović uručio 500 ce-de-ova sa sinhronizovanim filmovima Montevideo 1 i 2 koje je ministarstvo obezbedilo udruženjima gluvih i nagluvih iz više od 40 gradova Srbije, rekao je da kroz 44 organizacija gluvih i nagluvih zaposleno 49 tumača znakovnog jezika.

“Danas smo podelili sinhronizovani film ‘Montevideo, Bog te video’ tako da će naši gluvi i nagluvi sugrađani moći da vide film koji je sve nas toliko obradovao. Radimo i sa Javnim servisom tako da je serija ‘Ulica lipa’ po prvi put bila sinhronizovana“, rekao je Vulin.

Maslać Matović rekla je da je festivalu prisustvovala brojna publika, a da su učesnici pripremili raznu koreografiju.

Navodeći da je održavanje festivala dobro i za Veliku Planu, ona je istakla da se organizuje i u drugim gradovima Srbije.

“To je pozitivna energija“, rekla je ona dodajući da na festivalu gluvi prikazuju svoje sposobosti i mogućnosti.

Na Festivalu se 20 KUD-ova nadmetalo u oblasti dramsko – pantomimskih ostvarivanja i modernih igara. (Tanjug)

Objavljeno: 28.05.2016.

Izvor: www.politika