Vulin: Zaposleno više od 1.300 osoba sa invaliditetom

 

Sremska Mitrovica  – Ministar za rad Aleksandar Vulin obišao je danas Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Sremska Mitrovica i tom prilikom rekao da je ove godine već zaposleno 1.383 osobe sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapšljavanje što je povećanje od 54 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Sve naše mere će se raditi upravo u tom pravcu da zaposlimo što više osoba sa invaliditetom jer kad zaposliš jednu osobu sa invalididtetom, osim što pomognete njoj, pomogli ste i čitavoj porodici, koja ne mora neprekidno da brine o svom članu”, rekao je Vulin, koji je članovima udružanja uručio razboj za tkanje, koje će koristiti u okviru jedne od svojih radionica.

On je ponovio da je ove godine odvojeno 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom i apelovao na sve poslodavce da koriste sve ono što im se nudi. Prema njegovim rečima, mnogo je bolje uzeti novac iz subvencija, za prilagođavanje radnog mesta, nego plaćati penale.

Navodeći da su osobe sa invaliditetom vredan i važan deo zajednice, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da će to ministarstvo sarađivati sa lokalnom samoupravom u svemu što bude radilo.

„Mi smo ove godine odvojili, po prvi put, značajna transferna sredstva za usluge u zajednici. Ove godine Sremska Mitrovica je od Ministarstva dobila 7.951.000 dinara, koje će potrošiti za usluge u zajednici”, rekao je Vulin dodajući da to znači da ćemo imati održive usluge.

Vulin je naveo da su u dve godine, koliko traje Ministarstvo rada, pomogli Centru za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici sa oko 2.400.000 dinara, što govori koliko im je stalo do razvoja usluga u zajednici.

„Verujem da socijalna zaštita mora da bude dobro organizovana, pristupačna svima i dostojanstvena. Svaki naš korisnik mora da ima isti kvalitet usluga bez obzira gde živi”, rekao je Vulin podsećajući da su prostorije udruženja u Sremskoj Mitrovici, koje je posetio, nedavno obijene.

On je istakao da čovek mora da se zapita koji su to ljudi koji tako nešto mogu da urade i kome su deca, korisnici udružanja, smetali, odnosno ko bi mogao da pomisli da bi od te dece, mogao da se okoristi.

„Voleo bih da saznamo ko je to uradio, ne da ga kaznimo, nego da razgovaramo sa njim i vidimo da li za njega ima nade, i da bi dobili izvinjenje”, rekao je Vulin dodajući da veruje da se tako nešto više nikada neće desiti.

Sekretar udruženja Radinka Čipan rekla je da je danas veliki dan za udruženje. Navodeći da ministar razume njihove probleme, ona se zahvalila Ministarstvu na pomoći dodajući da je to podstrek za dalji rad i da veruje da će rezultati biti još bolji.  Ona je istakla da udruženje ima oko 40 korisnika.

(Tanjug)

Izvor: www.politika.rs