Здрави стилови живота примерени свима

Програм „Није нам нужно да живимо ружно” одржан је у Позоришту младих у оквиру „Дечје недеље”, а намењен је особама с инвалидитетом и штићеницима Дома у Ветернику.

Програм „Није нам нужно да живимо ружно” одржан је у Позоришту младих у оквиру „Дечје недеље”, а намењен је особама с инвалидитетом и штићеницима Дома у Ветернику.

Програм су реализовали Стонотениски клуб „Нови Сад” и удружење „Хенди” из Ветерника у намери да се прикажу терапијске активности особа с инвалидитетом, као што су плетење, вез и ткање.

Начелница Градске управе за здравство Мила Уверић Радовић рекла је да је Нови Сад једини град у Србији који је испунио услове и примљен у Европску мрежу здравих градова Светске здравствене организације.

– Тај програм показује да је здравље уједно и благостање, и то не у социјалном и материјалном смислу, него у смислу да треба сви заједно да радимо и да подржавамо једни друге јер су то основни постулати здравих градова као што је Нови Сад – нагласила је начелница.

Координаторка пројекта „Дечје недеље” Љиљана Машировић је напоменула да сви имају право да живе здраво и квалитетно.

– Данашња активност показује да смо сви једнаки и да сви можемо имати здрав стил живота, без обзира на то да ли смо особа с инвалидитетом или не – нагласила је Љиљана Машировић.

Параолимпијци из клуба „Спин” играли су стони тенис са штићеницима Дома из Ветерника, а чланица клуба Биљана Убовић казала је да се они труде да се одазову таквим манифестацијама јер то чини срећнима и једне и друге.

– С обзиром на то да се наш клуб професионално бави тенисом, сматрам да су такве манифестације и те како значајне јер ми нашим медаљама и успесима у свету дајемо позитиван пример деци која су у Ветернику и у Школи „Др Милан Петровић” – рекла је Биљана Убовић.

„Дечја недеља” на територији Новог Сада ове године носи назив „Подршка породици – најбоља подршка деци” и одржава се од 5. до 12. октобра. Има више од  70 садржаја и сви су првенствено намењени деци и  одрастању у Новом Саду. Манифестацију је организовало Удружење „Живот као инспирација”, а подржала ју је Градска управа за социјалну и дечју заштиту.

Objavljeno: 06.10.2015.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: T. Stojšin